Egy ízre vágytam csak. Egy ízre, amit mindig a barátnőmnél elköltött vacsoráknál éreztem. Anikó egyszerűen nagyon jó wok szakács. Bátorított engem is, hogy milyen egyszerű, de még mindig nem mertem belevágni. Van wokom, persze, hogy, és sőt vettem is egy csomó gezemicét is már nemegyszer, hogy majd akkor én és a wok, de a nagy találkozás csak elmaradt eddig.
Nem, ne reménykedj, nem főztem wokban. Pedig úgy látam lelki szemeimmel a bébikukoricát, ahogy belegabalyodik a csírába, és láttam, hogy egy kicsit barnásos színt kap a szójaszósztól és leginkább az ízét és illatát éreztem. Ja igen és az üvegtészta, arra is vágytam. Nos ezekből nem sok vált valóra, valamicske azért mégis…
Az úgy volt, hogy róttuk a köröket a boltban (Budapesten ezt Közértnek mondják, én sose fogom úgy hívni) lényeg, hogy ilyen hosszú hétvége előtti extatikus vásárlási láz tört az emberekre, hát nagyon bágyadtan mentünk a sorok között. És akkor megláttam a mogyorót és akkor jutott eszembe az íz. A csirke a mogyoróval és még valami édes-savanyúval egyszerűen szeretnivaló. És az is eszemben vol, hogy valami receptem van hozzá, de aztán az lett a vége, hogy rögtönöztem egy csomó dologban. Íme:
Mogyorós csirke currys rizzsel
Hozzávalók: – 50-60 dkg csirkemell kockára vagy csíkokra vágva – egy kisebb fej hagyma vagy póréhagyma – 3-4 gerezd fokhagyma – szójaszósz (natúr) – ketchup (kihagyható) – 2 evőkanál méz – 10 dkg mogyoró (lehet sós is) – 2 evőkanál keményítő vagy tejszín – ananász darabokra vágva
A mogyorót megpucoltam és egy serpenyőben minden nélkül kicsit megpirítom (óvatosan, mert odakap hamar!), félreteszem. A hagymát apróra vágom, a fokhagymát is lehetelvékony szeletekre vagdosom, kevés olajon (oliva) mindkettő fajtát üvegesre párolom. Rá mehet a husi, a szójaszósz, aki szereti a ketchup, a méz és a mogyoró. Együtt párolom egy kicsit fedő alatt, míg levet ereszt a saját levében kicsit, majd nem sok vizet öntök alá és úgy folytatom. Közben még lehet hozzáadni szójaszószt is. Ha már jó porhanyós, hozzáadok 4-5 evőkanál darabolt ananászt. Mivel nem volt otthon keményítő, én egy kis doboz főzőtejszínnel próbáltam sűríteni.
Hozzá currys rízs illik legjobban, ízileg mindenképpen. hagyományos módon készítem a rízst csak a végén nem petrezselymet adok hozzá, hanem egy teáskanálnyi curryt. ragyogó sárga lesz.
Egy kis kínai – Mogyorós ananászos csirkemell
2007 augusztus 22. | Szerző: kov
Egy ízre vágytam csak. Egy ízre, amit mindig a barátnőmnél elköltött vacsoráknál éreztem. Anikó egyszerűen nagyon jó wok szakács. Bátorított engem is, hogy milyen egyszerű, de még mindig nem mertem belevágni. Van wokom, persze, hogy, és sőt vettem is egy csomó gezemicét is már nemegyszer, hogy majd akkor én és a wok, de a nagy találkozás csak elmaradt eddig.
Nem, ne reménykedj, nem főztem wokban. Pedig úgy látam lelki szemeimmel a bébikukoricát, ahogy belegabalyodik a csírába, és láttam, hogy egy kicsit barnásos színt kap a szójaszósztól és leginkább az ízét és illatát éreztem. Ja igen és az üvegtészta, arra is vágytam. Nos ezekből nem sok vált valóra, valamicske azért mégis…
Az úgy volt, hogy róttuk a köröket a boltban (Budapesten ezt Közértnek mondják, én sose fogom úgy hívni) lényeg, hogy ilyen hosszú hétvége előtti extatikus vásárlási láz tört az emberekre, hát nagyon bágyadtan mentünk a sorok között. És akkor megláttam a mogyorót és akkor jutott eszembe az íz. A csirke a mogyoróval és még valami édes-savanyúval egyszerűen szeretnivaló. És az is eszemben vol, hogy valami receptem van hozzá, de aztán az lett a vége, hogy rögtönöztem egy csomó dologban. Íme:
Mogyorós csirke currys rizzsel
Hozzávalók:
– 50-60 dkg csirkemell kockára vagy csíkokra vágva
– egy kisebb fej hagyma vagy póréhagyma
– 3-4 gerezd fokhagyma
– szójaszósz (natúr)
– ketchup (kihagyható)
– 2 evőkanál méz
– 10 dkg mogyoró (lehet sós is)
– 2 evőkanál keményítő vagy tejszín
– ananász darabokra vágva
A mogyorót megpucoltam és egy serpenyőben minden nélkül kicsit megpirítom (óvatosan, mert odakap hamar!), félreteszem. A hagymát apróra vágom, a fokhagymát is lehetelvékony szeletekre vagdosom, kevés olajon (oliva) mindkettő fajtát üvegesre párolom. Rá mehet a husi, a szójaszósz, aki szereti a ketchup, a méz és a mogyoró. Együtt párolom egy kicsit fedő alatt, míg levet ereszt a saját levében kicsit, majd nem sok vizet öntök alá és úgy folytatom. Közben még lehet hozzáadni szójaszószt is.
Ha már jó porhanyós, hozzáadok 4-5 evőkanál darabolt ananászt. Mivel nem volt otthon keményítő, én egy kis doboz főzőtejszínnel próbáltam sűríteni.
Hozzá currys rízs illik legjobban, ízileg mindenképpen. hagyományos módon készítem a rízst csak a végén nem petrezselymet adok hozzá, hanem egy teáskanálnyi curryt. ragyogó sárga lesz.
Oldal ajánlása emailben
X