A férfiak, ó igen a férfiak…2. – Férfiszeszély 1929-ből
2006 október 5. | Szerző: kov
Szóval, hogy a férfi szeszély…Úgy kezdődött, hogy örököltem egy régi, szálkás betűkkel írt szakácskönyvet. Olyat, ami anyáról lányára szokott szállni…
1918-ban kezdte el írni a szerzője, telis tele van receptekkel, van közte háborús sütemény, és nagyvonalú ötfogásos, kalács és lekvár, befőtt és pisztráng. Imádom nézegetni…
Ebből egy egyszerű kis diós, narancshéjast választottam, leginkább a dió miatt. Meg a neve miatt persze…
És nem csalódtam ám. A szeszélyes pasisüti, szeszélyes hullámokban sült meg. Néztem csak egy darabig, hogy vajon lávaként tör előre a teteje, vagy mi lesz, de aztán szépen lehiggadt, mint bármelyik teremtés koronája, ha asszony közelébe kerül… vagy nem…
A képen mindez nem is látszik….
Férfiszeszély 1929-ből
Hozzávalók:
– 3 egész tojás
– 20 dkg cukor
– 20 dkg liszt
– 1/4 dl rum
– 2 dkg zsír (pl. vaj)
– egy közepes narancs héja reszelve
– 3/4 cs. sütőpor
Ezeket legalább 20 percig fakanállal keverve összedolgozzuk. Hozzáadunk 15 dkg darált diót, 2 és fél dl hideg tejjel, ezt jól belekeverjük. Kikent tepsibe öntjük. Tetejét darabos cukorral és durvára tört dióval megszórjuk, lassú tűzön pirosra sütjük. Hidegen szeleteljük.
Megjegyzés:
– A fakanalas módszer nálam nem jött be, inkább az elektromos keverőt használtam, lehet, hogy azzal is legalább negyed órán át kell edzeni a tésztát.
– Én kristálycukrot használtam hozzá.
– A tej mennyisége sok, inkább annyit adjál hozzá, amitől jó puha állagú, de nem folyós tésztát kapsz!
– Ügyelj arra, hogy tényleg lassú tűzön süsd!
Süti a javából
2006 október 16. | Szerző: kov
Na igen, MÉG nem vagyok hatvan. Sem korban, sem kilókban. Utóbbira gyúrok, előbbi meg úgyis jön…
Van is bennem egy kevés mazohizmus. Nem ehetem, mégis büntetem magam a sütésével. Ezt a sütit viszont egyszerűen nem lehetett nem kipróbálni. Anyu szerint ez egy “egyszerű keverős”. Vagyis minden hozzávalót összedobálsz, belelógatod az elektromos kütyüt, és aztán a masszát beleöntöd valami kilisztezett formácskába. Ennyi az alkotási folyamat. Ám a tegnapi süti ennél azért sokkal rafináltabb volt.
Hozzá kell tennem, hogy a kedvenc topikomról, a kedvenc Gemelosomtól lőttem. Az ő ízlésében legalább olyan vakon bízom, mint Répalányéban. De bocsánat, egy ilyen címre ki ne ugrana azonnal a hozzávalókért?
Hozzávalók 24 centis tortaformához:
– 20 deka liszt
– 2 tojás
– 16 deka cukor
– 12 deka vaj
– 10 deka szálasra vágott madula
– 1 nagy alma
– 0,8dl tej
– 2-3 ek citromlé
– 2 ek reszelt citromhéj
– 1 tk sütőpor
– csipet só
A sütőt 170 fokra előmelegitjük,kivajazzuk lisztezzük a formát. Habosra keverjük a puha vajat 14 deka cukorral,egyenként hozzzáadjuk a tojásokat,jól kikereverjük vele a masszát. A liszttel elkeverjük a sütőport,sót,aztán felváltva keverjük a tejet és a citromlevet a masszához. A végén belekeverjük a citromhéjat is. A tésztát formába simitjuk, és megszórjuk a hámozott reszelt almával,a szálasra vágott mandulával és a maradék cukorral.
45-55 percig (tűpróba) sütjük. 10 percig a formában hagyjuk hűlni, majd rácson teljesen kihütjük.
Megjegyzés:
– Most látom csak, hogy én elfelejtettem a tetejére cukrot szórni. De nem nagyon hiányzott a többieknek…
– Négyszögletes tepsiben sütöttem, kis kockákra vágva tálaltam.
– A citromhéjat egy lépéssel előbb sikerült hozzáadnom, így csak az íze maradt meg, de a jó kis szálkás citromforgácsokat szétkavarta az elektromos kütyü….sajnos…
– A sütiről: olyan sok íz és aroma keveredik benne, hogy idő kell az élmény feldolgozásához… Na? Ez azért elég pazar szerintem!
Oldal ajánlása emailben
X