Azok a régi szép idők… – Fischerová

2007 április 23. | Szerző:

Betartom az ígéretem.. És elmondom mivel fokozható egyszerűen egy lakoma! De előbb a recepthez tartozó történetem…
Néhányan vállalják a kockázatot é saz alant valahol közölt emailcímemre levelet küldenek nekem. Sok kedves szó, kérés is, meg recept érkezett így hozzám, írtak nekem Moldvából is, nagyon izgalmas receptekkel teli levelet, meg kaptam postát Pozsonyból is. A pozsonyi posta aztán sűrűbben kezdett járni és most már hiányozna is ha nem lenne, nagyon… Íme tálaltam egy jó kis receptet a barátsághoz, vagyishogy a barátkozáshoz… de nem is erről akrtam írni…. Szóval Pozsonyból kaptam levelet a három nyelvű szakácskönyvemhez, és ennek apropóján olyan receptet is, ami akár abból a könyvből is származhatna. Így lett a vasárnapi sütink egy őrületes diós finomság, amihez először el sem kartam hinni, hogy csak annyi liszt kell, amennyi…Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészül, és ha úgy igazából vágysz egy kis vasárnap délutáni nosztalgiára, azonnal másold le a receptjét…!

Fischerová
5 tojássárgáját 25 dkg porcukorral habosra keverjük.Hozzáadunk 25 dkg vajat, 5 dkg mazsolát rumban megáztatva, 13 dkg őrölt diót, kiskanál fahéjat, 4 evőkanál grízes lisztet és legvégül könnyedén az 5 tojás  habját.
Kikent tepsiben közepes lángon sütjük.
Glazúr: 3 evőkanál erős feketekávé, 10 dkg porcukor. 1 evőkanál kakaó. Gőz fölött sűrűre főzzük. Amikor levettük a tűzről hozzáadunk 5  dkg vajat, A sütire öntjük.
Jó étvágyat!  

Címkék: ,

A férfiak, ó igen a férfiak…2. – Férfiszeszély 1929-ből

2006 október 5. | Szerző:

Szóval, hogy a férfi szeszély…Úgy kezdődött, hogy örököltem egy régi, szálkás betűkkel írt szakácskönyvet. Olyat, ami anyáról lányára szokott szállni…
1918-ban kezdte el írni a szerzője, telis tele van receptekkel, van közte háborús sütemény, és nagyvonalú ötfogásos, kalács és lekvár, befőtt és pisztráng. Imádom nézegetni…
Ebből egy egyszerű kis diós, narancshéjast választottam, leginkább a dió miatt. Meg a neve miatt persze…
És nem csalódtam ám. A szeszélyes pasisüti, szeszélyes hullámokban sült meg. Néztem csak egy darabig, hogy vajon lávaként tör előre a teteje, vagy mi lesz, de aztán szépen lehiggadt, mint bármelyik teremtés koronája, ha asszony közelébe kerül… vagy nem…
A képen mindez nem is látszik….


Férfiszeszély 1929-ből
Hozzávalók:
– 3 egész tojás
– 20 dkg cukor
– 20 dkg liszt
– 1/4 dl rum
– 2 dkg zsír (pl. vaj)
– egy közepes narancs héja reszelve
– 3/4 cs. sütőpor
Ezeket legalább 20 percig fakanállal keverve összedolgozzuk. Hozzáadunk 15 dkg darált diót, 2 és fél dl hideg tejjel, ezt jól belekeverjük. Kikent tepsibe öntjük. Tetejét darabos cukorral és durvára tört dióval megszórjuk, lassú tűzön pirosra sütjük. Hidegen szeleteljük.


Megjegyzés:
– A fakanalas módszer nálam nem jött be, inkább az elektromos keverőt használtam, lehet, hogy azzal is legalább negyed órán át kell edzeni a tésztát.
– Én kristálycukrot használtam hozzá.
– A tej mennyisége sok, inkább annyit adjál hozzá, amitől jó puha állagú, de nem folyós tésztát kapsz!
– Ügyelj arra, hogy tényleg lassú tűzön süsd!

Csak semmi brokkoli…

... és articsóka sem. Egy régi gasztroblog ugyanúgy mint régen, csak közben eltelt néhány év... :)

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!