Hogyisne és csakazértis – Karamellás kuglóf

2007 június 8. | Szerző: |

Volt abban valami spiritualítás, hogy szombaton megsütöttem a kuglófot. Igen. Pont ezt a kuglófot. Van olyan, amikor az ember olyan keveset tud tenni, talán csak a gondolatait tudja terelgetni, erőt sugározni szavak és tettek nélkül. Butaság? Nem. Én egy kicsit hiszek ilyenekben.
Szóval kuglóf van egypupú, kezdhetném így is… Igazából arra vágyom, hogy olyan szép nagy kontyos kuglófot tegyek az asztalra, olyat, amilyen mondjuk egy Mary poppins könyvben van csak (de ott is miért, hát az angoloknak pudingjuk van minden esetre..). Szóval, olyan magas bordás, és még csokimázas is az álmaim kuglófja.
van nekem több kuglófsütőformám is. Az egyik egy szilikonos, az az általános kuglófsütőm, a másik új beszerzés, egy tortaformával applikált inkább koszorúforma. És ha jól emlékszem van nekem egy mázas cserepesem is, kis szülőhazámban, házamban. Annak sem a klasszik formája van, de talán azt kedvelem legjobban: miért is tartom 200 kilométerrel arrébb?

Ez a kuglóf azonban nagyon is ezt a koszorúformát kívánja, legalábbis amikor megsütöttem, úgy éreztem, tartalom és a forma remek egységet képez. A neve szerint karamellás, csodálkoztam is, nem kell hozzá cukrot pirítani, enm kell hozzá cukorkát olvasztani. A végén mégis megvolt a finom íz, az igazi karamella. Hangulatában teljesen olyan, mint Suzanne Vega dalában…

Karamellás kuglóf Gemelostól

Hozzávalók:
– 22 dkg liszt
– 3 tojás
– 20 dkg barnacukor (én Manna tipusút használok)
– 2 evőkanál méz
– 25 dkg vaj
– 1,2 dl író
– csipet só
– reszelt citromhéj
– 1 tk sütőpor

A sütőt bekapcsoljuk és 170 fokra felmelegítjük. Tálba szitáljuk a sütőport a lisztet és a csipet sót. Egy másik tálba habosra keverjük a puha vajat a cukorral és a reszelt citromhéjjal, mézzel. Hozzáadjuk egyenként a tojásokat, mindegyiket külön keverjük hozzá. Alacsony fokozaton belekeverjük a száraz hozzávalókat és az írót. A tésztát kivajazott, szórt formába simítjuk és 40 – 50 percig, illetve tűpróbáig sütjük. Ha megsült, 15 percig a formában hagyjuk, majd utána borítjuk ki. Ha kihűlt, megszórjuk porcukorral.

Megjegyzések:
– Író helyett joghurtot használtam én is és a receptet közlő Gemelos is
– Nekem hamarabb megsült, sőt egy kis alufóliát is tettem rá, mert a méz miatt gyorsan megéghet a tészta.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Csak semmi brokkoli…

... és articsóka sem. Egy régi gasztroblog ugyanúgy mint régen, csak közben eltelt néhány év... :)

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!