Március 24. – Mákos-meggyes szívsüti

2007 március 29. | Szerző: |

 Úgy alakultak a dolgok, hogy március 24-e több szempontból is ünnepi. Először is pontosan egy nappal előzi meg március 25-ét, azaz Gyümölcsoltó Boldogasszony napját (ha jól tudom…), másodszor Gábor névnapot ünnepelünk és harmadszor két szülinapos barátot is, akikkel ha máshogy nem, gondolatban azért csak koccintunk ilyenkor.
Gábor napjára vagy diós, vagy mákos valami dukál, a diósat untuk. (G. kedvenc diótortája viszont a világmindenség egyik legfinomabb sütije, sor kerül arra is…) Idénre maradt a mák, meggyel. Örültem is eléggé amikor rátaláltam egy egészen egyszerű, kikeverem megsütöm tipusu sütire, amitr az ünnep kedvére ezúttal szív alakú tortaformában kellett sütni. Igaz az ajánlat Valentin napra szólt, de majd másfél hónapos késés se baj! Sebaj!
Az azonban már baj, hogy menet közben eszméltem, hogy az újságban megjelent leírás tutira hibás és csak a lélekjelenlétem, a józan eszem és a hajlott korom… (hm…) segített ki abban, hogy ne szúrjak el egy jónak induló sütögetést…Ezért most ismét a jó variációt írom, mindazoknak küldöm, akik nem vették idejében észre, hogy nem 4 deka, hanem bizony minimum 14 deka liszt szükséges a dologhoz… Szerintem, de lehet, hogy én nem tudom jól ezeket a dolgokat….


A mákos meggyes egyébként nagyon jó lett, a két dolog illik egymáshoz, úgyhogy volt mivel ünnepelnünk!

Meggyes-mákos szívsüti
 
Hozzávalók: 14 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 2 egész tojás, 2 tojássárgája, 4 dl tej, 1 cs. vaníliás cukor, 1 cs. sütőpor, 14 dkg liszt, 10 dkg mák, 1 citrom reszelt héja, 20 dkg magozott meggy (befőtt).

A margarint a porcukorral, a tojásokkal és a tojássárgákkal, kézzel vagy géppel habosra keverjük. Fakanállal, folyamatos keverés mellett, hozzáadjuk a tejet, a vaníliás cukrot, a sütőporral elkevert lisztet, a mákot és a citromhéjat. Vajazott, lisztezett szív alakú formába öntjük, és elosztjuk benne a meggyszemeket. 170 °C-os sütőben 50-60 perc alatt készre sütjük. Mielőtt kivennénk a sütit, hústűt vagy fogvájót mindenképpen szúrjunk a közepébe, hogy biztosan átsült-e. Porcukorral meghintve kínáljuk.

Megjegyzés:
– Most hogy így elgondolkotam a dolgon… Lehet, hogy megpróbálom egyszer 4 dkg liszttel is..
– Az eredeti sütiben a meggyszemek kacéran a süti tetején maradtak, az enyémben leszálltak a mélybe, de így se rossz.. lehet, hogy a liszt miatt… most már azt gondolom…. Valaki megmondhatná…..

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. hilda says:

    szia zsé. szerintem azért másztak alulra a meggy szemek, mert mielött a sütibe szétosztanád öket, bele kell hempergetni a lisztbe öket. és akkor nem süllyednek el. ja még azt szerettem volna kérdezni, hogy darált mák vagy egész. köszike.hilda


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Csak semmi brokkoli…

... és articsóka sem. Egy régi gasztroblog ugyanúgy mint régen, csak közben eltelt néhány év... :)

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!