Óda a pogácsákról
2007 február 22. | Szerző: kov |
Ha nem bánjátok régiek, akkor még egyszer berakom ide a pogácsákat. Egyrészt mert valaki kereste is, másrészt meg mert “őket” nem költöztettem át a régi helyemről. Harmadrészt pedig, mert pogácsaimádóként ezt az örök klasszikust állandóan előveszem. Hol a gyors, hol a kidolgozott receptet.
Pogácsára két variációt szoktam sütni. A gyors egy egyszerű túrós alapú tészta, ami egy kicsit megbolondul a tetejére szórt sajttól. A kidolgozott, amire csak azt szoktam mondani, hogy a világ legfinomabb pogácsája. És hidd el, aki kóstolta mélységesen egyetértett velem ebben.Előbbi Anyukámtól, utóbbi kedves rokonomtól Piroskától.Túrós pogácsa
Hozzávalók:
– 25 dkg tehéntúró
– 25 dkg margarin
– 30 dkg liszt
– só, ízlés szerint
– fél csomag sütőpor
A hozzávalókat összegyúrjuk, a tésztát kisodorjuk és kiszaggatjuk. A tetejét megkenhetjük tojássárgájával, szórhatunk rá sajtot is. Nagyon gyors és nagyon finom!
Piroska pogácsája
Hozzávalók:
– 1 kg liszt
– 4 tojás sárgája
– 2 db ráma kocka
– 5 dkg élesztő (1 dl langyos tejben felfuttatva)
– 1 evőkanál só
– 2 kis pohár tejföl
A hozzávalókat összegyúrom, fél óránként hajtogatom, háromszor. Kiszaggatom és még 15 percig pihentetem, tojással megkenem és 180 fokon sütöm.
Megjegyzés: Hétköznapokon a fele adagból készítem. Általában kihagyom a másfél órás hajtogatósdit, de így is nagyon finom. Megmarad egy raklap tojásfehérje, úgyhogy ezzel együtt valami olyat is készítek, amibe rengeteg tojásfehérje kell.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
Szia Zsé!
Most tevedtem eloszor a blogodra es nagyon tetszik! 🙂 A pogacsa receptet olvasva osszefutott a nyal a szamban. Egy gondom van csak: Madridban elek, es itt nem ismerik a tejfol fogalmat. Szerinted natur joghurttal helyettesithetem? Felek, hogy az nem eleg zsiros. Es mi legyen turo helyett? Nekik csak egy nagyon lagy valamilyuk van. Esetleg hasznalhatok valamilyen lagy sajtot? Elore is koszonom a segitseged, javaslatod.
Udv: Gabi
Szia Zsé!!
A gyor túrós pogácsád mennyei!!! 100 apró pici omlós csoda lett belőle. A bocsok nem győzték tömni, az egész játszótér rájárt , a Nagymedve meg morgott este, hogy neki alig marad!
Köszi, hogy megosztottad a receptet!!
Üdv.:Ági
Gabi!
Fogj egy liter masfel zsiros tejet,amit csak be tudsz szerezni,a bolti is jo,tapaszatat,bar az igazi a hazi tej,de sebaj,szoval ontsd gezbe,csavard fel a 4 sarkat mintha kis zsebet keszitenel,kosd mondjuk a mosogatcspra vagy akar a furdoszobaba is es kb.3-4 nap alatt lecsepeg,attol fugg mennyire van meleg bent,de hidd el,legalabb 25-30dkg igazi zsenge turot fogsz kapni:-)
Meg birkatarhobol is evvela modsterrel,ami valojaban semmi csak varsz es kesz lehet turot csinalni bar az melegitese soran kicsit savanykas izt kap.
Sok sikert!