Süti a javából

2006 október 16. | Szerző: |

Na igen, MÉG nem vagyok hatvan. Sem korban, sem kilókban. Utóbbira gyúrok, előbbi meg úgyis jön…
Van is bennem egy kevés mazohizmus. Nem ehetem, mégis büntetem magam a sütésével. Ezt a sütit viszont egyszerűen nem lehetett nem kipróbálni. Anyu szerint ez egy “egyszerű keverős”. Vagyis minden hozzávalót összedobálsz, belelógatod az elektromos kütyüt, és aztán a masszát beleöntöd valami kilisztezett formácskába. Ennyi az alkotási folyamat. Ám a tegnapi süti ennél azért sokkal rafináltabb volt.
Hozzá kell tennem, hogy a kedvenc topikomról, a kedvenc Gemelosomtól lőttem. Az ő ízlésében legalább olyan vakon bízom, mint Répalányéban. De bocsánat, egy ilyen címre ki ne ugrana azonnal a hozzávalókért?


Citromtorta mandulás almakéreggel Gemelostól


Hozzávalók 24 centis tortaformához:
– 20 deka liszt
– 2 tojás
– 16 deka cukor
– 12 deka vaj
– 10 deka szálasra vágott madula
– 1 nagy alma
– 0,8dl tej
– 2-3 ek citromlé
– 2 ek reszelt citromhéj
– 1 tk sütőpor
– csipet só
A sütőt 170 fokra előmelegitjük,kivajazzuk lisztezzük a formát. Habosra keverjük a puha vajat 14 deka cukorral,egyenként hozzzáadjuk a tojásokat,jól kikereverjük vele a masszát. A liszttel elkeverjük a sütőport,sót,aztán felváltva keverjük a tejet és a citromlevet a masszához. A végén belekeverjük a citromhéjat is. A tésztát formába simitjuk, és megszórjuk a hámozott reszelt almával,a szálasra vágott mandulával és a maradék cukorral.
45-55 percig (tűpróba) sütjük. 10 percig a formában hagyjuk hűlni, majd rácson teljesen kihütjük.


Megjegyzés:
– Most látom csak, hogy én elfelejtettem a tetejére cukrot szórni. De nem nagyon hiányzott a többieknek…
– Négyszögletes tepsiben sütöttem, kis kockákra vágva tálaltam.
– A citromhéjat egy lépéssel előbb sikerült hozzáadnom, így csak az íze maradt meg, de a jó kis szálkás citromforgácsokat szétkavarta az elektromos kütyü….sajnos…
– A sütiről: olyan sok íz és aroma keveredik benne, hogy idő kell az élmény feldolgozásához… Na? Ez azért elég pazar szerintem!
 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Csak semmi brokkoli…

... és articsóka sem. Egy régi gasztroblog ugyanúgy mint régen, csak közben eltelt néhány év... :)

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!