Kedvenc könyveimből – Csokoládés lepény
2007 január 22. | Szerző: kov |
Van egy réges-régi kis füzetem, talán inkább könyv… 1918-ban fiatalasszonyként kezdte el írni bele receptjeit egy régi és eléggé távoli rokon. Szép, szálkás betűkkel húsz éven át irogatta a könyvecskét, egyes receptekhez megjegyzéseket fűzve.
Olvasni is imádom, jellemző az akkori történelmi és mindenféle viszonyokra, hogy a receptek három nyelven is megtalálhatók. A magyar mellett, természetesen németül és időnként szlovákul is… Igazi időutazás, ha a kezembe veszem. És sokszor megteszem, mert jól esik lapozgatni….
Most találtam egy receptet, ami alá megjegyzésként precíz elődöm azt a mondatot írta: “Még nincs tőlem kipróbálva.” Ez a mondat ingerelt engem… Úgy éreztem meg kell tennem, amit ő nem tett meg, úgy éreztem, bizonyítanom kell, nem a semmire került bele ebbe a csodás kis könyvbe ez a recepte. Így aztán kérdés sem volt, hogy pénteki vendégeink megkóstolhatják a csokoládés lepényt.
Csokoládés lepény
6 tojássárgája, 14 dkg puhított csokoládé, 28 dkg vaj jól el lesz keverve. 28 dkg cukor 14 dkg liszt és 6 tojás habját adunk hozzá. Vajjal kikent belisztezett tepsibe öntjük, tetejét hosszúra vágott mandulával behintjük. Igen jó meleg tészta.
Megjegyzések:
– Csokoládénak a maradék télapókat dolgoztam fel. Igaz, a télapóknál (és majd a nyulaknál is) vigyázni kell, mert legtöbbjük csak kakaómassza, nem csoki. De úgy látszik én jó voltam, mert nekem hozott igazi csokimikulást is a Mikulás!
– A 28 dkg vaj helyett természetesen 25 dkg margarint használtam fel.
– A lisztet és a tojások felvert habját felváltva, fakanállal kevertem a csokis masszához.
Tőlem már ki van próbálva!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
Örömmel fedeztem fel az öszibarack receptjét,még annyit hozzáfüznék,hogy mi megfestjük az egyik oldalát dió,-a másik oldalát narancs .- aromával és tojásfehérjével megkenjük majd kristálycukoprba hempergetjük, igy szép hamvasnak látszó őszibarack sütit kapunk,kis levelt is szoktunk rátenni,fantasztikus!!!