Kedvenc könyveimből – Csokoládés lepény

2007 január 22. | Szerző: |

Van egy réges-régi kis füzetem, talán inkább könyv… 1918-ban fiatalasszonyként kezdte el írni bele receptjeit egy régi és eléggé távoli rokon. Szép, szálkás betűkkel húsz éven át irogatta a könyvecskét, egyes receptekhez megjegyzéseket fűzve.


Olvasni is imádom, jellemző az akkori történelmi és mindenféle viszonyokra, hogy a receptek három nyelven is megtalálhatók. A magyar mellett, természetesen németül és időnként szlovákul is… Igazi időutazás, ha a kezembe veszem. És sokszor megteszem, mert jól esik lapozgatni….


Most találtam egy receptet, ami alá megjegyzésként precíz elődöm azt a mondatot írta: “Még nincs tőlem kipróbálva.” Ez a mondat ingerelt engem… Úgy éreztem meg kell tennem, amit ő nem tett meg, úgy éreztem, bizonyítanom kell, nem a semmire került bele ebbe a csodás kis könyvbe ez a recepte. Így aztán kérdés sem volt, hogy pénteki vendégeink megkóstolhatják a csokoládés lepényt.


Csokoládés lepény
6 tojássárgája, 14 dkg puhított csokoládé, 28 dkg vaj jól el lesz keverve. 28 dkg cukor 14 dkg liszt és 6 tojás habját adunk hozzá. Vajjal kikent belisztezett tepsibe öntjük, tetejét hosszúra vágott mandulával behintjük. Igen jó meleg tészta.


Megjegyzések:

– Csokoládénak a maradék télapókat dolgoztam fel. Igaz, a télapóknál (és majd a nyulaknál is) vigyázni kell, mert legtöbbjük csak kakaómassza, nem csoki. De úgy látszik én jó voltam, mert nekem hozott igazi csokimikulást is a Mikulás!
– A 28 dkg vaj helyett természetesen 25 dkg margarint használtam fel.
– A lisztet és a tojások felvert habját felváltva, fakanállal kevertem a csokis masszához.

Tőlem már ki van próbálva!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Terézia says:

    Örömmel fedeztem fel az öszibarack receptjét,még annyit hozzáfüznék,hogy mi megfestjük az egyik oldalát dió,-a másik oldalát narancs .- aromával és tojásfehérjével megkenjük majd kristálycukoprba hempergetjük, igy szép hamvasnak látszó őszibarack sütit kapunk,kis levelt is szoktunk rátenni,fantasztikus!!!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Csak semmi brokkoli…

... és articsóka sem. Egy régi gasztroblog ugyanúgy mint régen, csak közben eltelt néhány év... :)

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!