(Hétvégi) Lakoma- Párolt káposzta
2007 január 15. | Szerző: kov |
Bevallom, Platon művének csak a címéig jutottam el, viszont addig igen. Nagyon tetszik a szó, a lakoma. Van benne valami különleges, valami dús, és van benne valami frivol. Talán túlzás azt mondani, hogy ez volt a vasárnapi ebéd! Jó, akkor legyen majdnem lakoma!
Van, hogy pusztán önzésből kezdek gondolkodni a hétvégi főzésen. Most is így volt.Egy dolgot határoztam csak el, bármi is lesz az ebéd, párolt vörös káposzta lesz benne, az tuti.
Párolt káposztát nemrég ettem, akkor éppenséggel valami disznótoroshoz egy vendéglőben. Nem mondhatnám, hogy odavagyok a hurkáért, viszont a párolt meleg káposztáért igen. Különösen télidőben, már ha lehet ezt az időt télnek nevezni…
Szóval lelki szemeim előtt láttam a tányéron a párolt káposztát és a bármit.
A párolt káposztát még Prágában tudják nagyon jól előadni. Igaz, ott pl fehér káposztából ettem többször is, knédlivel és köménymagos sertéssülttel.
Ez hazai kiadásban úgy festett, hogy vettem egy szép kis pulykamellet, egy csomag bacon szalonnát és persze egy kicsike fej vöröskáposztát.
Polcz Alaine útmutatása szerint álltam neki a káposztának. De büszkén mondom, hogy a pulykamellet saját ötlet alapján, na jó, meg Robi barátunk ihletése alapján álmodtam a vasárnapi asztalra.Párolt káposzta
A kis fej káposztát megmostam, vékonyra vagdostam. Közben egy nagyobb lásbasba tettem egy kevés olajat, amikor az olaj már forró volt, rádobtam egy púpos evőkanál cukrot. Jól átpirítottam, amikor már kaeramelles, barnás volt, rázúgattam egy apróra vágott hagymát, igyekeztem üvegesre pirítani, ami azért nehéz abban a barnás trutyiban, ami a cukorból keletkezett. Gondolom formán egyszercsak már üveges hagymára ráöntöttem a káposztát, átforgattam, majd fedőt tettem rá, és kis lángon párolni kezdtem, tettem hozzá egy kávéskanálnyi köménymagot, és egy evőkanálnyi ecetet. Így hagytam párolódni, időnként megkevertem, de már fél óra múlva átjárta a konyhát az a finom jó illat, amire úgy vágytam….Pulykamell baconnal
A bacon szalonnaszeleteket leterítettem, úgy, hogy két csíkot tettem egymás mellé, erre ráfektettem a megmosott pulykamellet, szépen betakartam a lelógó szalonnával. Egy tepsit kikentem margarinnal, ráfektettem a bepólyált pulykamellet. Előmelegített sütőben fólia alatt jó hosszan sütöttem. Amikor már a tetején a szalonna igazán jól átpirult, felvágtam középen a szalonnapólyát, és a húst megkentem mézzel. Már fólia nélkül toltam vissza a sütőbe. Szép aranybarnára sütöttem, időnként a szaftjával meglocsolgattam.
A hús a szallonától jó ízt kapott, nem volt szükség más fűszerekre, de aki úgy jobban szereti, az a bacon alá tehet egy kis olajos, mézes, pulykafűszeres pácot.Az eminenseknek egy kis bort is illik a pulyka alá önteni, azzal igazán pazar!
Párolt rizzsel tálaltam.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
Szia Zsé! Tetszik a blog továbbra is, hogy megújult!
Próbáld ki a párolt káposztát egyszer almával is! Csuda jó, mi így szeretjük.:))