Advent 2. – Vendégvárós sós isteni!

2006 december 8. | Szerző: |

A világ egyik legfinomabb sajtos finomsága. A nem lehet abbahagyni fajtából. Amennyit legyártassz belőle, na annak pont a kétszerese sem lenne elég….
 
Úgyhogy legjobb dupla adaggal kezdeni. És ha majd elolvasod a recipét, rájössz, hogy pofon egyszerű a dolog és az egyszerűségében mégis milyen tökéletes. A legtöbb jó recept szerintem ilyen.

Na meg olyan, hogy legtöbbjük szájhagyomány útján terjed, különféle nevekem, különféle kommenttel. Az első receptem erről a sajtosról csak valami olyasmi volt, hogy “csajok ez egy isteni sajtos”. Aztán a következő már Judypearl kommentje, amikor is hosszú útra utazva ezt vitte magával. Most teszek hozzá én is. Nálunk karácsonykor jól esik az asztalra tenni valami sós rágcsálnivalót. Lényegében nem más, mint ünnepi csipsz!

Sajtos tekercs  – Judyka Angliába utazó sajtosa (Judypearl)


50 dkg lisztet 25 dkg margarinnal elmorzsolsz. 1 mokkáskanál sütőport és 4 mokkáskanál sót keversz bele, majd összegyúrod 2 tojás sárgájával és 1 kispohár tejföllel. Szögletesre kinyújtod a tésztát és egyenletesen megkened 20 dkg reszelt sajt és 20 dkg margarin keverékével (ezt külön tálban fakanállal szoktam összekeverni – ha a sajtot nem találod elég sósnak, akkor tehetsz a keverékbe 1 mokkáskanál sót, de csak akkor, különben sós lesz!). Ha megkented, feltekered, mint a rétest, legalább egy órára hűtőbe teszed, majd ha kivetted, kb. 1 cm-es szeletekre vágod, az alját szezámmagba mártod, tepsibe rendezed és előmelegített sütőben megsütöd (kb. fél óra-40 perc, de úgyis látod, ha kész:))

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Nyuszicoma says:

    Szia! Nem akarok értetlenkedni: a szezámmagos oldala lesz az alja? Köszi: Nyuszicoma

  2. borimama says:

    ki fogom próbálni!

  3. czell rozália says:

    én is azt szeretném tudni,hogy a szezámmagos fele kerül-e alul?szeretném kipróbálni köszi

  4. szelvesz23 says:

    Sziasztok! Én kipróbáltam. Szezámmag nélkül. Nem is volt itthon, meg hát a dilemma sem oldódott meg, hogy akkor melyik felére is kerüljön. Tényleg finom.

  5. a.lengyel says:

    Nem akarok okosnak tünni, de szerintem benne van a leírásban, hogy az alját szezámmagba mártod. Ha a tetejére kellene a szezámmag, akkor nemkellene mártani, elég lenne megszórni a tetejét.

  6. gabo says:

    Szia!Én csak simán sajtos szezámmagos rúdként sütöttem meg!Úgy is nagyon fincsi volt!

  7. Erzsébet says:

    Lányok! Józan paraszti ésszel: az alját, vagy a tetejét díszítjük a sütinek?…:)

  8. Nyuszicoma says:

    Józan paraszti ésszel természetesen a tetejét. A leírás szerint az alját. Ezért a kérdés és a dilemma:)

  9. bartalos klára says:

    nagyon finom még melegen meg ette a acsalád .ügyi vagy igy tovább . puszi klári

  10. Csurieva says:

    Ha füstölt sajttal készííted még finomabb

  11. dorjana says:

    Megsűtöttem , vittem az iskolába és a kolléganőimnek is nagyon ízlett. Köszi és gratula

  12. sporttars says:

    Én is megsütöttem simán is meg szezámmagosan is. Állíthatom, hogy a szezámmagos százszorta ízletesebb.

  13. aszandrea says:

    Én a felét a szezámmagos oldalára, másik felét a mag nélkülire fektettem. Az alul lévő magocskát csodásra és finomra pirultak, a többi viszont mutatós lett. Szóval a kérdés az, mire hajtasz! 😀

  14. fe85 says:

    valami isteni,ha Te nem lennél……

  15. Ildi says:

    szia megsütném a sajtost fektetve vagy állítva tegyem a tepsibe?

  16. annamari says:

    Nagyon nagyon finom próbáljátok ki!!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Csak semmi brokkoli…

... és articsóka sem. Egy régi gasztroblog ugyanúgy mint régen, csak közben eltelt néhány év... :)

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!