Vadonatúj szakácskönyvből – Görög citromos szelet
2006 november 10. | Szerző: kov |
Ha nem is elsőként, de nagyon az elsők között birtokolhatom a vadonatúj kedvencemet. Már alig vártam, hogy olvasgathathassam, hát még, hogy ki is próbálhassam!
Végre otthon! – írtam már, ez a cím önmagában is jól esik. És maga a könyv is, Stahl Judit új könyve. Nagyon szép. Kicsit vergődtem rajta, hogy a brutál csokitortát, esetleg a túrópitét próbáljam ki előszőr. Merthogy süti lesz az első, az biztos – ezt hamar megbeszéltem magammal. Aztán mégis egy habkönnyű frivol sütibe szerettem bele. Nem is tudom miért? Talán mert görög. Bár én még soha nem jártam Görögországban. vagy mert talán citromos? Vagy mert annyira egszerű… Nem tudom, döntsd el te! Szerethető süti.Görög citromos süti
Hozzávaló:
20 dkg finomliszt
10 dkg gríz
2 kávéskanál szódabikarbóna
1 csipet só
35 dkg cukor
2½ dl joghurt
3 tojás
1 citrom
a tepsi kikenéséhez kevés vaj
A sziruphoz:
2,5 dl víz
25 dkg cukor
1 citrom reszelt héja és leve
Előmelegítjük a sütőt 160 fokra (gázsütőn 3-as fokozat), és kivajazunk egy 30×20 cm-es tepsit.
A tészta nagyon egyszerű. Kell hozzá egy nagy tál, ahova a “száraz” hozzávalók kerülnek, és egy mérőkancsó, ahova pedig a “nedvesek” jönnek. Ezután fogjuk, és a kettő tartalmát fakanállal összekeverjük. Tehát a tálba összevegyítjük a lisztet, a grízt, a szódabikarbónát és a sót. Utána egy mérőkancsóban kézi habverővel összedolgozzuk a joghurtot a tojásokkal, majd hozzáreszeljük a citrom héját, és hozzáteszünk a levéből is 1 evőkanálnyit. A mérőkancsóban lévő hozzávalókat átöntjük a tálba, néhány mozdulattal az egészet összedolgozzuk, aztán a tésztát átkanalazzuk a tepsibe. Betesszük a meleg sütőbe, és 45-55 perc alatt megsütjük. Ha beleszúrunk egy tűvel, és tisztán jön ki belőle, akkor a süti készen van.
Amíg megsül a sütemény, összeforraljuk hozzá a citromos szirupot. A vizet beleöntjük egy fazékba, hozzászórjuk a cukrot, aztán hozzáreszeljük a citromok héját, és átszűrve hozzáadjuk a levüket is. Először takaréklángon addig keverjük az egészet, amíg a cukor fel nem oldódik, majd ha ez megtörtént, erősítünk a lángon, és felforraljuk. 3-4 percen át forrásban tartjuk, aztán levesszük.
Ha a süti megsült, kivesszük a sütőből, sok-sok helyen megszurkáljuk. Legpraktikusabb ha villával teszed ezt, ügyesen. A még meleg sütire rákanalazzuk a citromos szirup felét, aztán lefedjük alufóliával. 15 perc múlva a maradék szirupot is rálocsoljuk, és megint lefedjük a fóliával.
Kockára vágva kínáljuk. Mennyei citromos illata van és isteni íze. nagyon finom!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
kipróbálom
Szia Zsééé! Én is nagyon vártam a könyvet, szerintem ez a legjobb tőle eddig! Megcsináltam belőle az aszalt szilvás kacsát, háát, a férjem nagy kacsaszakértő, és azt mondta, sose evett még ilyen finom kacsát!!! És tényleg! Aztán a New York-i sajttortát, saját készítésű krémsajtból a Philadelphia helyett, és nem eperrel, hanem meggyel, fenséges! És a meggyes mákos muffin tésztájából rajtad felbuzdulva kuglófot sütöttem, az is nagyon fincsi!!!
Nagyon jól hangzik ez a recept,
van egy hasonló receptem az is finom,de ezt kiprobálom.
Szia ZSÉ!A görög citromos szelet nagyon jó lett, hamar elfogyott! Apukám is imádta, pedig ő nem süteményes. Ma kipróbálom naranccsal, remélem, úgy is nagyon finom lesz! Köszönöm a sok receptet! Kellemes Karácsonyi ünnepeket kívánok Neked és mindenkinek, aki ezt a blogot olvassa!
Mult heten probaltam ki es mindenkinek tetszett. Tejesen mas mint mas suti. En nem zeretem az edes sutiket…es ez bejott!!!
Jó a blog, olyan jó olvasni, mert teljesen hétköznapian írsz, mintha éppen ott ténykednél a konyhában. Egy vélemény a görög citromosról: nagyon fincsi a tésaztája, de szerintem a sziruppal túl édes. Ha legközelebb megsütöm, én szirup nélkül fogom.
Elkészitettem a görög citromos pitét.Ez :valami más, a szó legjobb értelmében. Finom süti,kellemes fogyasztani, egyszerű elkésziteni. Mindkét művelet élmény! Köszi!
Elkészitettem a görög citromos pitét.Ez :valami más, a szó legjobb értelmében. Finom süti,kellemes fogyasztani, egyszerű elkésziteni. Mindkét művelet élmény! Köszi!
Szeretem a tepsibe öntős tésztákat, így hát kipróbáltam. Izgalmas volt, hogy milyen lesz a sok vízzel/sziruppal leöntve, de szuperül beszívta és a gríz is megpuhult. Szerintem nagyon édes, kevesebb cukor is elég bele, ja és fél óra alatt megsült! Fincsi, köszi! 🙂
Szia Zsé!
Igazán nagyon jó recept, csak szerintem is sok a cukor hozzá.
Legközelebb csökkentem a mennyiséget.
Vica
A hozzávalók felsorolásában 35 dkg cukor van , a sziruphoz 25 dkg van, hová kell a maradék 10 dkg ?. A tésztába is kell?
Nekem is kisült 30 perc alatt. Nagyon isteni, és egyszerű. Köszi Még ilyen recepteket külddj ha tudsz.
A könyvben 4 citrom szerepel a sziruphoz, az oldalán pedig valóban 1. akkor holnap csináljam 2,5-ből? :):):)