Idegen tollakal – Citromos pite
2006 szeptember 11. | Szerző: kov |
Idegen tollakkal ékeskedem, de vállalom! Sőt, bemutatom az “idegen tollat” is, akit szerintem lassan már nem is kell bemutatni.
Van egy nagyon szép gastroblog, a chilli&vanilia, azt hiszem már írtam róla ide. Sőt mostanában már az nlc-n is megjelennek receptek a blogszerzőtől. A blog gyönyörű, a fotók elképesztőek, az írások nagyon jók, a receptek… a receptek pedig (legalább is, amiket én kipróbáltam innen)… finomak. Azt hiszem egy recept szempontjából ez eléggé szép dícséret.
Szóval gyakorta benézek a csiliésvaniliába és legutóbb találtam ott egy mesebeli citromos süteményt. A citromos sütik amúgy is a gyöngéim, van egy, amit Anyukám tud pazarul csinálni, ami egy diós alapzaton egy ropogós citromos máz. Na azt ha elrontja, én olyankor szeretem a legjobban. Ugyanis az úgy jó, ha roppan a máz, olyan kemény, de ha “elromlik”, akkor egy kicsit tocsogós lesz, és akkor tészta beissza a citromos valamit és úgy is nagyon jó. Ezt a receptet el is kérem az Anyutól!
Visszatérve a csili és vaniliához. A fotó volt az oka, annak, hogy meg kellett sütnöm nyomban a citromos pitét, az emiatt volt, ettől a fotótól egy nálam kevésbé édesszájú is azonnal cukrászdába ront… szerintem….
Hozzá kell tennem, fogalmam sincs milyen lett a süti. Én ugyanis egy hónapja nem eszem se lisztet se cukrot. A családom szerint nagyon rendben van. Gondold el, úgy sütni sütit, hogy csak szagolod….
Nem tudom szebben idelinkelni a blogot, de nézd meg, érdemes!
http://chiliesvanilia.blogspot.com/2006/08/amerikai-citromkrmes-szelet-lemon-bar.html
És a NLC-n meg ilyenek vannak:
– [link http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=19&cid=22475]Könnyű nyári szendvicskrémek[linkvege]
– [link http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=19&cid=22882]Minden, ami dinnye[linkvege]
– [link http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=19&cid=22369]Hűsítő nyári levesek[linkvege]
Amerikai citromos szelet
Hozzávalók (kb.30 szelethez)
– 25 dkg liszt
– 25 dkg jéghideg vaj
– 10 dkg porcukor
– fél citrom reszelt héja
– csipet só
– 4 tojás
– 2 citrom leve
– 1 citrom reszelt héja
– 30 dkg cukor
– 1 tk sütőpor
– 5 dkg liszt
– csipet só
(opcionális: lötty limoncello)
A sütőt előmelegítem 170 C-ra.
A jéghideg vajat (ez fontos!) a reszelő nagy lyukán lereszelem. Hozzáadom a lisztet, cukrot, sót és reszelt citromhéjat, és kézzel gyorsan összemorzsolom, hogy a liszt egyenletesen befedje a vajat, és finom morzsa állagú legyen. Egy kb. 20×30 cm-es tepsit kibélelek sütőpapírral, és beleszórom a morzsát. Kézzel (ill. pohár oldalával) teljesen belenyomkodom, hogy egy tömör, egyenletes réteget kapjak. Beteszem a sütőbe, és 20-25 percig sütöm, amíg világosra sül. Amíg sül, kikeverem a tetejét: a tojást fehéredésig keverem a cukorral. Hozzáadom a citromlevet, citromhéjat, végül a lisztet, sütőport, csipet sót (ha használok, a likőrt), és teljesen csomómentesre keverem. Amikor a tészta megsült, ráöntöm a masszát. Visszateszem a sütőbe és 20 percig sütöm, amíg a krém megszilárdul. Ezt a sütit teljesen ki kell hűteni. Rombuszokra vágom, és megszórom sok porcukorral. Hűtőben néhány napig eláll, és tökéletesen fagyasztható.
Megjegyzéseim:
– Tényleg fontos, hogy a vaj jéghideg legyen, mert amúgy is pillanatok alatt felolvadozik, úgyhogy csak nagyon hidegen lehet lereszelni!
– Én kézzel tudtam legjobban ellapogatni az alaptésztát a tepsiben.
– A második sütésnél nagyon észnél kell lenni, mert a már amúgy is meleg sütőben pillanatok alatt megsül a tészta teteje.
Kommentek