Felhívás keringőre – Nigella brownie-ja

Az ember adjon a jó hírére, na! Különben is a szembejövő kihívások olyan magas labdák, amiket le kell ütni, mese nincs. Az úgy volt, hogy egy ilyesmi bejegyzést már akartam tenni valami olyan címmel, hogy a “házi istennővé váláshoz vezető utam első botladozó lépései”. Ugyanis akartam már arról írni, hogy a karácsonyra kapott életem első Niglla könyvéből abszolváltam már egy muffint, nem is akármilyet (róla majd máskor). A sors azonban úgy akarta, hogy ma délután felüssem a nem kis súlyú süteményes könyvet, és megalkossam második Nigella fogásomat sokunk örömére.

Történt délben, hogy azt kérdezte az én párom, hogy van-e nekem brownie receptem. Már hogyne volna! Oly annyira van, hogy néhányszor már sütöttem is, aminek legjobban a kiskorú örült, imádja ezt a műfajt.

Aztán kiderült, hogy egy szürke délutánon még több idevágó receptet összegyűjtöttem már, Kozi brownie-jától kezdve a fehércsokis variációig.

De hát addig macerált a gondolat, hogy muszáj voltam Nigellánál is utánanézni a dolognak, és jól tettem. Ő maga is azzal kezdte, hogy nem is érti miért nem csinálunk állandóan brownie-t hiszen annyira egyszerű és annyira nagyon finom. Aztán gondoltam azért nem sütünk minden nap, mert azért ebbe egy egészen jó minőségű étcsokoládé kell, minimum 50 %-os. Az pedig nem annyira olcsóság.

Na de nem is azért, a jó áron is beszerezhető hetvenes csokiból kettőt sikerült a délutáni sütibe beletennem és hát mit is mondjak…. Elég jó lett. Bár önkritikusan azt is meg kell jegyeznem, hogy egyetlen gondolattal hosszabban sütöttem, egy picit talán lehetne ragacsosabb, de az illat, ami a sütés közben betöltötte a konyhát , és aztán a süti íze… mindenért kárpótol.

A titka a dolognak kettő szerintem. A tojást nagyon habosra kell felverni a cukorral, nem szabad sajnálni az időt. A másik pedig – ahogy ezt Nigella is hangsúlyozza – az állandó figyelem, és a pontos időzítés a tepsi kivételére.



Én pont a fele mennyiségből készítettem el, bevallom kifejezettn nehezemre esett elfelezni a 375 gramm vajat, de megoldottam!



(Nigella ezt a sütit egy barátjuk szülinapi tortájának készítette el, kockánként egy tortagyertyával, szerintem nagyon jó ötlet, isteni ünnepi süti!)



Nigella brownie-ja



Hozzávalók:



– 375 g puha, sótlan vaj ( 187,5)

– 375 g jó minőségű étcsokoládé (187,5)

– 6 nagy tojás (3)

–  1 evőkanál vanília-kivonat (1 teáskanál)

– 1/2 kg finom szemű kristálycukor (250 g)

– 225 g finomliszt (112,5)

– 1 teáskanál só (1 kávéskanál)

– 300 g apróra vágott dióbél – opcionális



Melegítsd a sütőt 180 fokra, bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, az oldalát is érje!

A vajat és az összetördelt csokit egy mély tálba tedd, vízgőz felett lassan olvaszd és keverd össze, majd hűtsd ki. Egy másik tálban keverd kis a tojást a cukorral és a vaniliával, legyen jó habos! Egy harmadik tálba mérd ki a lisztet és keverd bele a sót.

Ha a csokis vaj kicsit lehűlt már, keverd hozzá a tojásos cukrot, keverd el, míg egyneművé nem válik. Add hozzá a diót, ha akarod és a lisztet, majd szépen dolgozd ki! Öntsd bele a kibélelt tepisbe!

Kb. 25 percig süsd!



Akkor jó, ha a teteje száraz és világosbarna, de belül még ragacsos. Állandóan ellenőrizni kell!

Tovább a blogra »