Madeleine – recept

2007 december 9. | Szerző: |

Nos barátaim, legyen! Megtanultam leírniN (köszönöm a szelid dorgálást, jogos…) és bár még sosem sütöttem, mégis beírom a receptjét, hátha valaki előbb ér egy igazi sütőformához és hopsza kisüti mindenki örömére. Bár megjegyzem, az én kedves barátnőm szerint muffinformában papírkapszlival si hasonlóan kellemes hatás érhető le. Úgyhogy én már vettem is lime-ot… Hogy miért? Mindjárt kiderül, csak ahaldjunk sorjában…


Hopp így néz ki AZ a bizonyos sütő…















1.

Nem osztom meg most a történetet, csak annyit közlök a Metró újság után szabadon, hogy “A madeleine azóta a törékeny francia sikk legmagasabb szintű földi inkarnációja, a zen európai megfelelője, ehető bölcsek köve…” Hm… Nahát így álljunk a dologhoz…


Madeleine /METRÓ – Marton Levente/

3 egész tojást és 90 g cukrot kemény habbá verünk. Ehhez kb 4-5 perc kell elektromos keverővel, beleforgatunk 150 g lisztet, beleöntünk 100 g olvasztott vajat. Végül citromhéjat vagy lime héjat reszelünk bele.Kivajazott formába kanalazzuk, 200 fokon 8-10 perc alatt megsütjük.

Proust madeleine-je egy bizonyos lime sziruppal meglocsolt változat volt…

2.

A Paprika magazin négyfajta variációt mutat be, a klassziktól a kakaóson át, egészen a sósig – zsályás polentás.

Madeleine klasszik

Hozzávalók:
-15 dkg vaj
– 12 dkg liszt
– 4 db tojás
– 1 teáskanál só
-12 dkg cukor
– 1 nagy citrom héjja
– 1 teáskanál vaniliakivonat

                                                                                (Ez a kép egy máshonnan származó illusztráció)

A vajat egy kis edényben aranybarnára sütjük (ezt én effektív a sütőben tudom elképzelni…hm..?) ezután leszűrjük, majd szobahőmérsékletűre hűtjük.
A sütőformákat kivajazzuk, kilisztezzük, sütőt 170 fokra előmelegítjük.
Összedolgozzuk a tojást, a sóval, míg a tojás háromszoros méretűre nem duzzad.
Folyamatos keverés közben hozzáadjuk a cukrot, majd a citromhéjat és a vanília kivonatot. Majd finoman a lisztet is belekeverjük. Ezután következik a kihűlt vaj. Formába öntjük (3/4-ed részig) és 13-15 perc alatt aranybarna székűre sütjük.
Ha kihűlt megszórjuk cukorral.

Kakós változathoz hozzáadunk még 5 dkg cukrozatlan kakaóport.

Nos ennyi receptet szántam ide, kíváncsi vagyok, ki mit próbál ki és mit tapasztal! Majd írjátok

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Sárközi Pál says:

    Köszi a receptet, a helyesírást nézd át kicsit! 😉


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Csak semmi brokkoli…

... és articsóka sem. Egy régi gasztroblog ugyanúgy mint régen, csak közben eltelt néhány év... :)

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!