Esetleg Edit – Vajas leveles tészta
2007 szeptember 19. | Szerző: kov |
Mostanában már csak nagyon ritkán kapok levelet a jó kis citroméles postaládámba, ezért is örültem meg nagyon Edit levelének. Hát még azért is, mert küldött egy receptet, ami egyszerű és nagyszerű, azaz pont nekem való, vagyishogy azonnal ki kell nyomtatni, hogy máris próbálhssam kifele.
Megosztanám veled, hátha előbb érsz a gyúródeszkához és ipiapaccsal leütsz!
szia Zsé!
vajas, leveles tészta, el sem lehet rontani, gyors és egyszerű, croissant-nak, sajtos rúdnak, vagy ki minek akarja
2 evőkanál cukor
2,5dl tej – teljesen mindegy, hogy milyen
2 dkg élesztő ez felfuttatjuk
majd összgyúrjuk 0,5 kg liszttel, 1 teáskanál ecettel és egy csipet sóval, 20 perc pihentetés
kinyújtjuk és a lágy vajat -a teljes mennyiséget – rákenjük. 3 réteget hajtunk hosszában, majd széltében – 9 összesen – és 30 percig pihentetjük – nem kell hűtőbe tenni.
újra kinyújt -ekkor lehet édes, vagy sós extrákat rászórni – újra 9 rétegben hajt és 30 percig pihentet. ezt megismételjük mégegyszer.
végső nyújtás: amilyen vékonyra csak tudjuk, mert megkel a tészta
aztán ízlés szerint, croissant, sajtos, húsos kifli- ki hogyan szereti.
tojássárgájával megkenni, 6-7-s fokozaton- közepesnél kicsit nagyobb lángon – pirosra sütni.
nagyon egyszerű, lehet hűtőben tároni, vagy fagyasztani is.
sok sikert
edit
Őszintén szólva engem a dologban nagyon izgat a croissant és a sajtos rúd. Ha olyan igazán könnyű, morzsálló, már-már franciás finomság jön ki a dologból, akkor kész leszek, mint a matekházi…
Őszintén szólva engem a dologban nagyon izgat a croissant és a sajtos rúd. Ha olyan igazán könnyű, morzsálló, már-már franciás finomság jön ki a dologból, akkor kész leszek, mint a matekházi…
Kommentek
(A komment nem tartalmazhat linket)
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
Csak azt szeretném tudni, hogy mennyi vaj kell bele?
A vaj mennyisége engem is érdekelne.
Köszi
Kati