Esetleg Edit – Vajas leveles tészta

2007 szeptember 19. | Szerző: |

Mostanában már csak nagyon ritkán kapok levelet a jó kis citroméles postaládámba, ezért is örültem meg nagyon Edit levelének. Hát még azért is, mert küldött egy receptet, ami egyszerű és  nagyszerű, azaz pont nekem való, vagyishogy azonnal ki kell nyomtatni, hogy máris próbálhssam kifele.

Megosztanám veled, hátha előbb érsz a gyúródeszkához és ipiapaccsal leütsz!


szia Zsé!

 

vajas, leveles tészta, el sem lehet rontani, gyors és egyszerű, croissant-nak, sajtos rúdnak, vagy ki minek akarja

2 evőkanál cukor

2,5dl tej – teljesen mindegy, hogy milyen

2 dkg élesztő ez felfuttatjuk

majd összgyúrjuk 0,5 kg liszttel, 1 teáskanál ecettel és egy csipet sóval, 20 perc pihentetés

kinyújtjuk és a lágy vajat -a teljes mennyiséget – rákenjük. 3 réteget hajtunk hosszában, majd széltében – 9 összesen – és 30 percig pihentetjük – nem kell hűtőbe tenni.

újra kinyújt -ekkor lehet édes, vagy sós extrákat rászórni – újra 9 rétegben hajt és 30 percig pihentet. ezt megismételjük mégegyszer.

végső nyújtás: amilyen vékonyra csak tudjuk, mert megkel a tészta

aztán ízlés szerint, croissant, sajtos, húsos kifli- ki hogyan szereti.

tojássárgájával megkenni, 6-7-s fokozaton- közepesnél kicsit nagyobb lángon –  pirosra sütni.

nagyon egyszerű, lehet hűtőben tároni, vagy fagyasztani is.

sok sikert

 

edit

Őszintén szólva engem a dologban nagyon izgat a croissant és a sajtos rúd. Ha olyan igazán könnyű, morzsálló, már-már franciás finomság jön ki a dologból, akkor kész leszek, mint a matekházi…

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Dénes Mária says:

    Csak azt szeretném tudni, hogy mennyi vaj kell bele?

  2. Kati says:

    A vaj mennyisége engem is érdekelne.
    Köszi
    Kati


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Csak semmi brokkoli…

... és articsóka sem. Egy régi gasztroblog ugyanúgy mint régen, csak közben eltelt néhány év... :)

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!