Még úgy egy kicsit tartanám vissza a naptárat, hogy még ne, még ne legyen vége az eperszezonnak… Rendszerint ki kell dobnom epreket, mert túlvásárolom magamat, hiszen annyira, de annyira szeretem, hogy állandó pánikban élek, egyszercsak lehúzzuk a redőnyt és jövő májusig viszlát eper!
Epres habos variációban van már egy nagy kedvencem, az viszont nélkülözi a másik kedvencemet a túrót, így most azt hiszem a tökéletesség felé sikerült egy nagyot előrelépnem. igaz, a végeredmény egyáltalán nem takarja az ergya nevet (szerintem ergya ez a név, hogy gerinc), némely pontokon megkockáztatnám, hogy nem sikerült maradéktalanul a kivitelezés, de újabb tapasztalatokkal felvértezve még egyszer rámegyek a dologra, remélem még kitartanak a kis eperszemek….
Túrógerinc eperrel
Hozzávalók:
– 25 dkg tehéntúró
– 25 dkg eper
– 2 dl kefír
– 2 dl tejszín
– 4 evőkanál porcukor
– 1 dl tej
– 2 evőkanál zselatinpor
– 1 csomag vaníliás cukor
– csipetnyi só
– esetleg fél citrom leve
Közepes nagyságú őzgerincformát folpackal úgy bélelünk ki, hogy lelógó pereme is legyen, majd betesszük a hűtőszekrénybe. A zselatinporra ráöntjük a tejet, és folyamatos keverés közben folyósra olvasztjuk. A túrót áttörjük, az epret megmossuk és félbevágjuk. A túrót összekeverjük a kefírrel, porcukorral, vaníliás cukorral, csipetnyi sóval, majd a masszát óvatosan összeforgatjuk a gyümölccsel, az olvasztott tejes zselatinnal és a tejszínből felvert habbal. A túrókrémet a bélelt formába simítjuk és befedjük. Legalább 1 óráig hűtőszekrényben dermesztjük. Tálalás előtt a formából hosszúkás tálra csúsztatjuk, lehúzzuk róla a folpackot és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Tetejét franciadrazséval vagy gumicukorral, esetleg csoki öntettel díszíthetjük.
Megjegyzések:
– Egy kis zacskó Oetker zselatinport találtam otthon, nagyjából másfél evőkanálnak felel meg, úgyhogy kevés… Még pont az a fél kanálnyi kell bele…
– Répalány barátnőm óta elég lazán kezelem a kefír, joghurt, tejföl szentháromságot. Vagyis egyiket a másik helyett szoktam használni. Most is csak natur joghurtot találtam a hűtőben. igen jó volt.
– Nekem hiányzott valami kis “konkrét” az aljáról. Pont kapóra jött egy kakaós piskótatorta, azt darabolgattam, úgyhogy amikor a masszát az őzgerincbe öntöttem, utána szépen befedtem négyszögletesre szabott piskótával.
– A zacskós tejszínhab, amit vettem pont 3 dl-es, egy dl-t nem volt kedvem külön őrizgetni, esetleg felverni, rakosgatni, úgyhogy azt is habbá vertem, így adtam a masszához. Én imádom a tejszínt, úgyhogy rosszat semmiképpen nem tett a dolog…
-Lehet, hogy a tejszín miatt, de a massza mennyisége egy őzgerincre plusz egy kis kúp alakú tálra volt elegendő….
– Szerintem epret még elbír a dolog, persze eper szempontjából meglehetősen elfogult vagyok…