De teljesen a véletlenen múlt. Persze dehogyis! Hiszen véletlenek egyáltalán nincsenek. Az történt, hogy benéztem Mamelade blogjába. És elájultam. Nagyon szépeket és finomakat főz, kreatívan, amitől mindig elgyöngülök kicsit…szóval kalapot emeltem. És ahogy nézegettem, egyszercsak megszólítva láttam magamat. Persze a Zsé konyhája elnevezéssel már megjártam, mert létezik egy druszám is, Zsu, aki szintén visz konyhát, mi több aktívan részt vesz a Vigyázz, kész, főzz! versenyen is, amit minden gasztroblogok nagy példaképe Chilli és vanilia írt ki. Szóval már többen is azt gondolták, hogy ő én vagyok, ami részemről igazán megtisztelő, nem tudom, ő hogy’ van vele.
Visszatérve Mamelade-hoz. Találtam egy bejegyzést nála, amiben körkérdésről van szó, és mivel a végén igenis én voltam ott linkkel, úgy érzem gazság lenne nem megválaszolni a hógolyó kérdést, amit igazából Kicsi Vú indított el! Lássuk:
1. Hány szakácskönyved van? Nem sok, igazán nem sok. Talán ha húsz kötet, így gyors számolásban. Persze ha a lapokra kérdezel, na abból már vagy fél padlásnyi van. De nagyobb része még a régi otthonomban, vagy kétszáz kilométerrel arrébb, úgyhogy az nem is számít. A szakácskönyvek mind magyar nyelvűek, talán ezért ilyen szerény a számuk. A gyűjteményem nagy részét az internetről összegyűjtött receptek teszik ki, ebből van vagy hat A/4-es lefűzött vaskos dosszié.
2. Melyik a 3 legkedvesebb? Na ez kifejezetten fájt. Ez a kérdés. Hiszen a maroknyihoz mind nagyon ragaszkodom, ezekből legkedvesebbet kiválasztani? És milyen szempontból? Amelyikből a legtöbb jót készítettem el? Amelyik legszebb? Amelyiket legtöbbször olvasgatom, vagy amelyik teljesen megmagyarázhatatlan módon egyszerűen csak tetszik, de főzni nem nagyon főzök belőle. Utóbbiak között van például a nagy kedvencem A két duci hölgy könyve. Na abból még soha semmit sem főztem meg, de nagyon szeretem olvasgatni. nagy nehezen mégis kiválasztottam ötöt. Bocs.
De tudok első hármat mondani! Végül is a leghasznosabbal kezdetm, az nálam Vízvári Mariska szakácskönyve (hiába régimódi lány vagyok…), a második helyen az örökölt kézzel írott könyvecském (ha az számít…) , és a harmadik egy igazán modern valami. Donna Hay: Ízvarázs című könyve. Utóbbi szép és izgalmas, az utóbbi évek egyik legszebb kiadványa. Szerintem.
A maradék kettő pedig két már-már irodalmi élmény, vagyis Lénárd Sándor A római konyha, ami az igazi olasz ételekről beszél úgy, hogy már az olvasás is gasztronómiai élmény. Körner András könyvét pedig azért szeretem, mert pontosan ez az, amire vágyom, régi családi receptek, cetlikről, vagy csak a családi szájhagyományban megőrzött ételek. No meg ebben a könyvben még van élmény, hangulat és persze történelem.
3. Melyikek várnak beszerzésre? Szakácskönyv álmom? Őszintén megmondom, nincsen. Azokra a receptekre vágyom, amiket családok őriznek csokifoltos cetliken. Ezeket szeretem igazán. A szépséges szakácskönyvek szórakoztatóak, és ha éppen egy megtetszik, vagy hallok róla, hát biztosan… Vagyis jut eszembe, van most egy séf könyv, aki főzött Churchill-nek, na az ő könyvét azt hiszem meg fogom venni… Jacques Pépin a séf név szerint.
4. Milyen konyhai kütyük után vágyakozol? Sokmindenre! Kezdem a legegyszerűbbel! Például vágyom egy igazán jó tésztafőző szettre. Nagyon vágyom rá. Aztán egy fedeles jó kis serpenyő is jól jönne. És szeretnék egy dagasztós gépet is, és egy raklett sütőt, meg egy rendes Tupperes konzervnyitóra is vágyom. De legesleginkább egy jó kis konyhát szeretnék, szigettel vagy anélkül, de olyat, amiben benne van az étkező is, és lehet tereferélni főzés közben.
5. Kedvenc fűszereid? Egyszerűbb lenne leírni azt az egyet, amit ne, semmiképpen se, soha!!!! Az a kapor. Szegény. Száműzött az én konyhámban! A kedvenceim között van a fahéj, a fokhagyma, szerecsendió és a petrezselyem.
6. Mit rendelsz leggyakrabban étteremben? Levest nem eszem. Ahhoz már valami nagyon jó névnek kell az étlapon szerepelni. Na legutóbb egy beugrott egy szederleves ánizsos piskótával. Azt hiszem az ánizs miatt. Meg a szeder miatt persze! Főételnek biztosan valami csirkét rendelek, ha lehet gyümölcsös variációban. Legutóbb Egerben ettem egy remekbeszabott gyümölcsragus csirkét burkonyakrokettel. És a desszertet nem hagynám ki sohasem. Felemlegetem a Shiraz egyik remekművét a PINACOLADA MOUSSE DIÓS PISKÓTÁRA TÁLALVA KESERŰ CSOKOLÁDÉMÁRTÁSSAL. Észveszejtő!