Ha nem bánjátok régiek, akkor még egyszer berakom ide a pogácsákat. Egyrészt mert valaki kereste is, másrészt meg mert “őket” nem költöztettem át a régi helyemről. Harmadrészt pedig, mert pogácsaimádóként ezt az örök klasszikust állandóan előveszem. Hol a gyors, hol a kidolgozott receptet.
Pogácsára két variációt szoktam sütni. A gyors egy egyszerű túrós alapú tészta, ami egy kicsit megbolondul a tetejére szórt sajttól. A kidolgozott, amire csak azt szoktam mondani, hogy a világ legfinomabb pogácsája. És hidd el, aki kóstolta mélységesen egyetértett velem ebben.Előbbi Anyukámtól, utóbbi kedves rokonomtól Piroskától.
Hozzávalók:
– 25 dkg tehéntúró
– 25 dkg margarin
– 30 dkg liszt
– só, ízlés szerint
– fél csomag sütőpor
A hozzávalókat összegyúrjuk, a tésztát kisodorjuk és kiszaggatjuk. A tetejét megkenhetjük tojássárgájával, szórhatunk rá sajtot is. Nagyon gyors és nagyon finom!
Piroska pogácsája
Hozzávalók:
– 1 kg liszt
– 4 tojás sárgája
– 2 db ráma kocka
– 5 dkg élesztő (1 dl langyos tejben felfuttatva)
– 1 evőkanál só
– 2 kis pohár tejföl
A hozzávalókat összegyúrom, fél óránként hajtogatom, háromszor. Kiszaggatom és még 15 percig pihentetem, tojással megkenem és 180 fokon sütöm.
Megjegyzés: Hétköznapokon a fele adagból készítem. Általában kihagyom a másfél órás hajtogatósdit, de így is nagyon finom. Megmarad egy raklap tojásfehérje, úgyhogy ezzel együtt valami olyat is készítek, amibe rengeteg tojásfehérje kell.