Erre csörög….a forgácsfánk

2007 január 31. | Szerző: |

 Februárban márpedig fánk kell, és kész! A mi családunkban valahogy sose jött össze a klasszikus szalagos fánk, úgy, ahogy az a nagy könyvbe be vagyon írva. Viszont minden más fánk igen!
Gyerekkoromban anyukám sokszor készített egérkét, és a rövid távú terveim között nekem is szerepel. Az egérke szerintem még sokkal jobb, mint a klasszik fánk, egérkét enni élmény. De most nem is az egérkéről akartam éretkezni!
A csöröge vagy forgácsfánk az én változatomban rém egyszerű, és mégis egy kissé bonyolult valami. Úgyhogy amikor legutóbb – hosszú szünet után ismét – elkészítettem, rájöttem, hogy a részletekben rejtezik az ördög, hát még a finomság.

Az egy dolog ugyanis, hogy az ember egy vasárnap délután gyúr egy kevés vajas tésztát. Az is egy dolog, hogy derelyevágóval (az egyik kedvenc konyhai eszközöm) ügyesen kivagdossa a formát, ami nem egy bonyolult ügy. De miután forró az olaj, abba folyamatosan pakolni kell a nyersanyagot, úgyhogy az egész cuccot előre oda kell készíteni ugrásra készen a forró olajas serpenyő mellé. Mert akkor már nincs idő szüttyögni a szaggatással. Na most úgy gondolom, a lányos anyák jól járnak, ez tipikusan az a kaja, amit négykezesben előadva remekül lehet szórakozni. A többiek pedig készítsenek elő mindent és csak a legutolsó pillanatban gyújtsanak az olaj alá.

A másik bonyolmány a forgácsfánk lélektanából fakadó forma igazi elkészítése. Az ember egy téglalapot derelyez ki a tésztából, aztán abba ejt középen egy vágást, majd a tészta egyik felét átbújtatja a nyíláson. Az olajban sült végeredmény akár pajzán gondolatokat is ébreszthet. Akármilyenek a gondolatok, a forgácsfánk evését nem lehet abbahagyni.

Forgácsfánk

Hozzávalók:
– 1/4 kg liszt
– 5 dkg vaj
– 3 tojás sárgája
– gyűszűnyi cukor
– pici só
– másfél dl tejföl
– olaj a sütéshez
– porcukor a szóráshoz


A hozzávalókat összegyúrjuk. (Először a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, a cukrot és hozzágyúrjuk a tejfölt meg a sót.)Téglalapokat szaggatunk rádlival avagy derelyeszaggatóval, a téglalap közepét bevágjuk és azon keresztül bújtatva a tészta másik felét forró olajban kisütjük, papírtörlőre szedjük. Még melegen beleforgathatjuk porcukorba. Lekvárt is adhatunk hozzá! Dupla adaggal érdemes nekiállni.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. aqva says:

    Finom biztos, de én tezek bele kicsi szódabikarbónát vagy sütőport, úgy könnyebb

  2. Kamillosz says:

    Engem érdekelne az egérke receptje is… Nagymamám csinált mindig, de magával vitte a receptet, mikor jobb létre szenderült.:(


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Csak semmi brokkoli…

... és articsóka sem. Egy régi gasztroblog ugyanúgy mint régen, csak közben eltelt néhány év... :)

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!