Advent 2. – Vendégvárós sós isteni!
2006 december 8. | Szerző: kov |
A világ egyik legfinomabb sajtos finomsága. A nem lehet abbahagyni fajtából. Amennyit legyártassz belőle, na annak pont a kétszerese sem lenne elég….
Úgyhogy legjobb dupla adaggal kezdeni. És ha majd elolvasod a recipét, rájössz, hogy pofon egyszerű a dolog és az egyszerűségében mégis milyen tökéletes. A legtöbb jó recept szerintem ilyen.
Na meg olyan, hogy legtöbbjük szájhagyomány útján terjed, különféle nevekem, különféle kommenttel. Az első receptem erről a sajtosról csak valami olyasmi volt, hogy “csajok ez egy isteni sajtos”. Aztán a következő már Judypearl kommentje, amikor is hosszú útra utazva ezt vitte magával. Most teszek hozzá én is. Nálunk karácsonykor jól esik az asztalra tenni valami sós rágcsálnivalót. Lényegében nem más, mint ünnepi csipsz!
Sajtos tekercs – Judyka Angliába utazó sajtosa (Judypearl)
50 dkg lisztet 25 dkg margarinnal elmorzsolsz. 1 mokkáskanál sütőport és 4 mokkáskanál sót keversz bele, majd összegyúrod 2 tojás sárgájával és 1 kispohár tejföllel. Szögletesre kinyújtod a tésztát és egyenletesen megkened 20 dkg reszelt sajt és 20 dkg margarin keverékével (ezt külön tálban fakanállal szoktam összekeverni – ha a sajtot nem találod elég sósnak, akkor tehetsz a keverékbe 1 mokkáskanál sót, de csak akkor, különben sós lesz!). Ha megkented, feltekered, mint a rétest, legalább egy órára hűtőbe teszed, majd ha kivetted, kb. 1 cm-es szeletekre vágod, az alját szezámmagba mártod, tepsibe rendezed és előmelegített sütőben megsütöd (kb. fél óra-40 perc, de úgyis látod, ha kész:))
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
Szia! Nem akarok értetlenkedni: a szezámmagos oldala lesz az alja? Köszi: Nyuszicoma
ki fogom próbálni!
én is azt szeretném tudni,hogy a szezámmagos fele kerül-e alul?szeretném kipróbálni köszi
Sziasztok! Én kipróbáltam. Szezámmag nélkül. Nem is volt itthon, meg hát a dilemma sem oldódott meg, hogy akkor melyik felére is kerüljön. Tényleg finom.
Nem akarok okosnak tünni, de szerintem benne van a leírásban, hogy az alját szezámmagba mártod. Ha a tetejére kellene a szezámmag, akkor nemkellene mártani, elég lenne megszórni a tetejét.
Szia!Én csak simán sajtos szezámmagos rúdként sütöttem meg!Úgy is nagyon fincsi volt!
Lányok! Józan paraszti ésszel: az alját, vagy a tetejét díszítjük a sütinek?…:)
Józan paraszti ésszel természetesen a tetejét. A leírás szerint az alját. Ezért a kérdés és a dilemma:)
nagyon finom még melegen meg ette a acsalád .ügyi vagy igy tovább . puszi klári
Ha füstölt sajttal készííted még finomabb
Megsűtöttem , vittem az iskolába és a kolléganőimnek is nagyon ízlett. Köszi és gratula
Én is megsütöttem simán is meg szezámmagosan is. Állíthatom, hogy a szezámmagos százszorta ízletesebb.
Én a felét a szezámmagos oldalára, másik felét a mag nélkülire fektettem. Az alul lévő magocskát csodásra és finomra pirultak, a többi viszont mutatós lett. Szóval a kérdés az, mire hajtasz! 😀
valami isteni,ha Te nem lennél……
szia megsütném a sajtost fektetve vagy állítva tegyem a tepsibe?
Nagyon nagyon finom próbáljátok ki!!