Hát nem is tudom… – Mandarin torta
2006 november 13. | Szerző: kov |
…de nem torta. És tényleg nem is tudom. Fogalmam sincs, milyennek kellene lennie, és őszintén azt gondolom bármilyennek, csak olyannak nem, ahogy nekem sikerült. Na igen, néha van úgy, hogy nem jön össze…Pedig milyen ígéretesen indult…
Néhány bejegyzéssel korábban írtam a Dugó nevű remek kis helyről, ahol mennyei kuglófot tálalnak minden délután ötkor. Meg is említettem, hogy bár a mennyei kuglóf receptet nem, de cserébe egy mandarintorta receptet kaptunk a kedves pincértől. Alig vártam, hogy igazából “beüssön” a mandarin időszak. A receptben legjobban az tetszett, hogy a mandarint szőröstül-bőröstül kell a sütibe beletenni. Nagyon szeretem a citrusosok héját süteményekben. A pincér meg is megjegyezte, hogy ez a recept igazából Norbinak is tetszene, mert egy szem liszt sincs benne! És ő ebből egyszerre két adagot készít, mert nem tudja a család abbahagyni, olyan finom! Úgyhogy gondolhatod nem kevés izgalommal álltam neki a dolognak.
Mandarin torta a Bouschon pincérétől
Hozzávalók:
– 8 db mandarin (válassz lehetőség szerint mag nélkülit!)
– 8 db egész tojás
– 8 evőkanál cukor
– 20 dkg hámozott mandulaA mandarinok zöld “csutkáját” ügyesen leszereljük a gyümölcsről, majd belerakjuk őket egy lábosba vízzel és jó sokáig főzzük, míg teljesen puhák nem lesznek. Ekkor kivesszük a főzővízből és ügyesen kicsalogatjuk belőlük a vizet. Majd beletesszük a turmixgépbe, hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és jól összeturmixoljuk. Sütőpapírral béleltem ki egy négyszögletes tepsit, abba öntöttem bele, 180 fokon 40 percig kell sütni. Én a végén leborítottam a tetejét egy fóliával, hogy meg ne égjen!
Kockára vágva tálaltam, de nem tudom… Lehet, hogy az volt a baj, hogy én darált mandulát használtam hozzá. És az mégsem ugyanolyan…. Nem tudom, vagy rosszul jegyeztük meg e receptet…. Ha tudod mi a hiba, oszd meg légyszíves velem is!
Ja igen, hogy milyen a süti? Hát nem túl édes, az íze rendben van, viszont olyan furcsa sűrű szaftos az állaga, nem sütire hasonlít, inkább nedves homokra… Pedig igyekeztem…
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
már régóta olvasom a blogodat, jó a stílusod és már örömmel próbáltam és ettük a receptjeidet. De most, hogy elolvastam a mandarinos sütid történetét igazán most nagyon beloptad magad a szívembe. Nem vagy egyedül az ilyen végtermékekkel, hiába az igyekezet, az ember azt hiszi, hogy már tud is sütni aztán jön egy ilyen recept….. szóval ez így van rendjén. további sok sikert (na, nem ilyeneket) szia
Zséééééé
Minden elismerésem ezért a finom sütiért, hisz azon kevesek közé tartozom akik megkostólhatták a madarincsodát. Személy szerint én még felturbóznám, egy kis tejszínnel, hogy ne legyen ennyire tömény.
tsok
nem lehet, hogy a sütőpor maradt ki??? esetleg a tojásfehérjét külön felverve kellett volna hozzáadni???
de ne csüggedj! lényeg a kitartás…
üdv,
sz.
Ne izgulj, az állaga miatta, én pár éve sütögetem ezt a tortát, és nem lessz sűrübb az állaga. A mandulát is jól tetted bele mert darálva kell. Ez eredetileg egy Nigella recept a Spektrumon volt kb 2 éve. Ha gondolod meg keresem a receptet és megnézem mindent jól írtál e fel. Én most dolgozom de otthon megnézem
Megtaláltam a receptet, az enyém így szól:
4 nagyobb mandarin v. narancs
250 gr darált mandula
225 gr porcukor
1 tk sütőpor
6 db tojás
Innen ugyan az a különbség csak annyi, hogy a Nigella féle recept szerint kb 1 órát kell sütni de ez lehet sütő függő is.