Vadonatúj szakácskönyvből – Görög citromos szelet

2006 november 10. | Szerző: |

Ha nem is elsőként, de nagyon az elsők között birtokolhatom a vadonatúj kedvencemet. Már alig vártam, hogy olvasgathathassam, hát még, hogy ki is próbálhassam!
Végre otthon! – írtam már, ez a cím önmagában is jól esik. És maga a könyv is, Stahl Judit új könyve. Nagyon szép. Kicsit vergődtem rajta, hogy a brutál csokitortát, esetleg a túrópitét próbáljam ki előszőr. Merthogy süti lesz az első, az biztos – ezt hamar megbeszéltem magammal. Aztán mégis egy habkönnyű frivol sütibe szerettem bele. Nem is tudom miért? Talán mert görög. Bár én még soha nem jártam Görögországban. vagy mert talán citromos? Vagy mert annyira egszerű… Nem tudom, döntsd el te! Szerethető süti.

Görög citromos süti


Hozzávaló:
20 dkg finomliszt
10 dkg gríz
2 kávéskanál szódabikarbóna
1 csipet só
35 dkg cukor
2½ dl joghurt
3 tojás
1 citrom


a tepsi kikenéséhez kevés vaj


A sziruphoz:
2,5 dl víz
25 dkg cukor
1 citrom reszelt héja és leve



Előmelegítjük a sütőt 160 fokra (gázsütőn 3-as fokozat), és kivajazunk egy 30×20 cm-es tepsit.


A tészta nagyon egyszerű. Kell hozzá egy nagy tál, ahova a “száraz” hozzávalók kerülnek, és egy mérőkancsó, ahova pedig a “nedvesek” jönnek. Ezután fogjuk, és a kettő tartalmát fakanállal összekeverjük. Tehát a tálba összevegyítjük a lisztet, a grízt, a szódabikarbónát és a sót. Utána egy mérőkancsóban kézi habverővel összedolgozzuk a joghurtot a tojásokkal, majd hozzáreszeljük a citrom héját, és hozzáteszünk a levéből is 1 evőkanálnyit. A mérőkancsóban lévő hozzávalókat átöntjük a tálba, néhány mozdulattal az egészet összedolgozzuk, aztán a tésztát átkanalazzuk a tepsibe. Betesszük a meleg sütőbe, és 45-55 perc alatt megsütjük. Ha beleszúrunk egy tűvel, és tisztán jön ki belőle, akkor a süti készen van.


Amíg megsül a sütemény, összeforraljuk hozzá a citromos szirupot. A vizet beleöntjük egy fazékba, hozzászórjuk a cukrot, aztán hozzáreszeljük a citromok héját, és átszűrve hozzáadjuk a levüket is. Először takaréklángon addig keverjük az egészet, amíg a cukor fel nem oldódik, majd ha ez megtörtént, erősítünk a lángon, és felforraljuk. 3-4 percen át forrásban tartjuk, aztán levesszük.

Ha a süti megsült, kivesszük a sütőből,  sok-sok helyen megszurkáljuk. Legpraktikusabb ha villával teszed ezt, ügyesen. A még meleg sütire rákanalazzuk a citromos szirup felét, aztán lefedjük alufóliával. 15 perc múlva a maradék szirupot is rálocsoljuk, és megint lefedjük a fóliával.
Kockára vágva kínáljuk. Mennyei citromos illata van és isteni íze. nagyon finom!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. veravera says:

    Szia Zsééé! Én is nagyon vártam a könyvet, szerintem ez a legjobb tőle eddig! Megcsináltam belőle az aszalt szilvás kacsát, háát, a férjem nagy kacsaszakértő, és azt mondta, sose evett még ilyen finom kacsát!!! És tényleg! Aztán a New York-i sajttortát, saját készítésű krémsajtból a Philadelphia helyett, és nem eperrel, hanem meggyel, fenséges! És a meggyes mákos muffin tésztájából rajtad felbuzdulva kuglófot sütöttem, az is nagyon fincsi!!!

  2. lizi50 says:

    Nagyon jól hangzik ez a recept,
    van egy hasonló receptem az is finom,de ezt kiprobálom.

  3. Eszter says:

    Szia ZSÉ!A görög citromos szelet nagyon jó lett, hamar elfogyott! Apukám is imádta, pedig ő nem süteményes. Ma kipróbálom naranccsal, remélem, úgy is nagyon finom lesz! Köszönöm a sok receptet! Kellemes Karácsonyi ünnepeket kívánok Neked és mindenkinek, aki ezt a blogot olvassa!

  4. Kriszta says:

    Mult heten probaltam ki es mindenkinek tetszett. Tejesen mas mint mas suti. En nem zeretem az edes sutiket…es ez bejott!!!

  5. Klári says:

    Jó a blog, olyan jó olvasni, mert teljesen hétköznapian írsz, mintha éppen ott ténykednél a konyhában. Egy vélemény a görög citromosról: nagyon fincsi a tésaztája, de szerintem a sziruppal túl édes. Ha legközelebb megsütöm, én szirup nélkül fogom.

  6. kató says:

    Elkészitettem a görög citromos pitét.Ez :valami más, a szó legjobb értelmében. Finom süti,kellemes fogyasztani, egyszerű elkésziteni. Mindkét művelet élmény! Köszi!

  7. kató says:

    Elkészitettem a görög citromos pitét.Ez :valami más, a szó legjobb értelmében. Finom süti,kellemes fogyasztani, egyszerű elkésziteni. Mindkét művelet élmény! Köszi!

  8. Kriszta says:

    Szeretem a tepsibe öntős tésztákat, így hát kipróbáltam. Izgalmas volt, hogy milyen lesz a sok vízzel/sziruppal leöntve, de szuperül beszívta és a gríz is megpuhult. Szerintem nagyon édes, kevesebb cukor is elég bele, ja és fél óra alatt megsült! Fincsi, köszi! 🙂

  9. Vica says:

    Szia Zsé!
    Igazán nagyon jó recept, csak szerintem is sok a cukor hozzá.
    Legközelebb csökkentem a mennyiséget.
    Vica

  10. Évi says:

    A hozzávalók felsorolásában 35 dkg cukor van , a sziruphoz 25 dkg van, hová kell a maradék 10 dkg ?. A tésztába is kell?

  11. Timi says:

    Nekem is kisült 30 perc alatt. Nagyon isteni, és egyszerű. Köszi Még ilyen recepteket külddj ha tudsz.

  12. Fehérnyúl says:

    A könyvben 4 citrom szerepel a sziruphoz, az oldalán pedig valóban 1. akkor holnap csináljam 2,5-ből? :):):)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Csak semmi brokkoli…

... és articsóka sem. Egy régi gasztroblog ugyanúgy mint régen, csak közben eltelt néhány év... :)

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!