Vasárnap délutáni mámor – Gesztenyés kifli
2006 november 8. | Szerző: kov |
Direkt várom az őszt. Megnyugtató, lassú, párás, semmi rosszat nem találok benne. Még a lehülő időt sem. Ilyenkor kell keresni egy igazán jó receptet! Egy olyat, amire már régóta vágytál.
A gesztenyés kifli elérhetetlen álomnak tűnt gyerekkoromban. Akkor ugyanis még a kemény héjú gesztenyéket ügyesen, és főleg hosszadalmas munkával fel kellett dolgozni, ízesíteni, ledarálni, és csak ezután nekiállni valamit kreálni belőle. Így a porcukor-felhős kiflik egy szezonban maximum egyszer kerültek az asztalra, akkor is talán csak vendégkínálónak. Olyankor, amikor kislányoknak illedelmesen kettőt volt szabad elmajszolni belőle.
De hol vannak már ezek a melós évek! Ma már egészen egyszerűen venni kell gesztenyemasszát, cukrosat, vagy nem annyira cukrosat, és venni kell a Vízvári Mariska könyvét, és olyan gesztenyekiflit lehet elővarázsolni, hogy csak na!Gesztenyés kifli Vízvári Mariskától
30 dkg lisztet, 10 dkg zsírral vagy 15 dkg margarinnal jól eldolgozunk. 1 dkg, tejben kelesztett élesztőt, 6 dkg cukrot, 1 tojás sárgáját hozzáadva annyi tejfellel állítom össze, hogy rétestészta keménységű legyen. Jól kidolgozva késhegy vékonyságúra nyújtom. kockára vágom és megtöltöm gesztenyével.
Megjegyzések:
– Nekem nem volt otthon élesztőm, egy fél csomag szárított élesztőt szórtam a lisztbe, azzal készítettem.
– A kiflik nálam aprók lettek, igyekeztem egyenletes négyzeteket (és nem kockákat kedves Mariska néni) vágni. Közepére egy kávéskanálnyi puhára olvadt gesztenyemasszát teszünk, és egyik csücskétől átlósan feltekerjük. A töltelék mellett óvatosan kicsit összenyomjuk.
– A tetejét én megkentem tojássárgájával. Az eminensek (ahogy NMaris mondaná) porcukorral is megszórhatják.
És nem is marad belőle mire kihűl!
– A tészta szerintem alkalmas más töltelékekre is, diót és mákos kevés cukorsziruppal kell kikeverni, mazsolával ízesíteni. De ez nem biztos…
– Ugyanez az alaptészta valószínűleg jól illene mondjuk sonkás töltelékhez is, csak akkor hagyjuk el belőle a 6 dkg cukrot!
Kommentek