Még mindig befőz és még mindig sárgadinnye
2006 szeptember 18. | Szerző: kov |
Nem, nem szalad el olyan hamar a nyár! Még van egy kis dolga itt! Sárgadinnyézve kell ebúcsúznunk!
Ma reggel a kocsiból láttam, ahogy kinyit a közeli zöldséges. láttam, ahogy hordja ki a láda paradicsomot a bolt elé. Amikor megfordult és visszament a boltba, észrevettem a halom sárgadinnyét. Úgy tűnt, éppen búcsuzkodni készültek. És ha hiszed, ha nem, hangosan kimondtam, de hát addig nem lehet vége a nyárnak, amig nem készítek sárgadinnyet chutneyt! Bolond vagyok, és magamban beszélek! De a sárgadinnye chutney nem bolondság! Egyik legkedvesebb barátunk, a Farkas Gábor például odáig van érte. Neki pedig igazán kifinomult az ízlése ezen a területen is…
A chutney azt hiszem indiai eredetű kaja. Az a lényege, hogy keverednek az ízek, vagyis az édes gyümölcsöt, valami különleges fűszerrel, hagymával, más zöldséggel bolondítjuk meg. őrületes ízorgia, ahogy ezt írtam már másik kedves chutney leírásánál!
Sárgadinnye chutney Lajos Maritól
Hozzávalók (2 db fél literes csavaros üveghez):
– 1 db érett sárgadinnye
– 25 dkg lilahagyma
– 2-3 kk zöldbors (sós lében)
– 1 kk koriandermag
– só
– 1 kk provencei fűszerkeverék vagy friss kakukkfű
– 30 dkg cukor
– 2 dl vörösborecet
– 1/2 tasak zselésítő (2:1)
A dinnyét megmossuk, összevaágjuk, lemérjük 80 dkg legyen!A hagymát finomra vágjuk, zöldborsot lecsepegtetjük, a hagymával, a korianderrel, 1/4 kk sóval, fűszerkeverékkel a cukor felével és a vörösborecettel a dinnyéhez adjuk. Mérsékelt tűzön, fedő nélkül gyakran kevergetve 25 percig főzzük.
A maradék cukorral elkeverjük a zselésítőt, összekeverjük a masszával, további egy percig főzzük.
Forrón színültig töltjük a meleg vízbe állított üvegeket, lezárva fejre állítjuk. 10 perc múlva visszafordítjuk és kész!
Hirtelen sült húsokhoz, virslihez, vadhúshoz, vörös színű szárnyas húshoz adhatjuk!
Kommentek