Bár nagy híve vagyok a lassúságnak (vagyishogy hiszek abban, mindennek meg kell adni a módját…) mégis, ha egy recepten meglátom a gyors jelzőt, nem bírok ellenállni.
Különösen akkor nem, ha a recept éppenséggel pogácsa recept. Pogácsából kettő jól bevált receptet ismerek, mindkettőt meg is osztottam már veled, egyik Piroska remekbe szabott vajas pogácsája, másik pedig az anyukám csodálatos túrós pogija. Eddig nálam még nem találtak legyőzőre.
Meg kell mondanom, most sem. Bár ez a recept ötvözi a kelt pogik és a túrós hozzávalót, mégsem kell két órán át babusgatni és frissiben a sütőből kikapkodva őrületes, de aztán ez is csak egy tészta, ahogy Paula nénikénk mondaná. Viszont érdemes kipróbálni, kápráztatni vele egy nyár esti sörparti összes résztvevőjét…
1 kis pohár tejfölt, 1 kiskanál cukorral meglngyosítunk (nyugodtan gázon melegítheted), belemorzsolok öt dkg élesztőt. Míg megkel, fél kg lisztet, 25 dkg margarinnal, 1 kávéskanál sóval és 25 dkg reszelt trapista sajttal elmorzsolunk, majd a közepébe fészket teszünk. Ebbe tesszük az egy tojás sárgáját, 25 dkg túrót és a megfuttatott élesztőt. Összegyúrjuk. Kisujjnyi vastagságra nyújtjuk, megkenjük tojásfehérjével, reszelünk rá sajtot. Apróra szaggatjuk, forró sütőben sütjük.
(Ha nincs túrónk, a pogácsa puha marad, ha a tésztába 25 dkg tört krumplit gyúrunk.)
Megjegyzések:
– Érdemes előbb összemorzsolni a lisztet, a margarinnal, a sajttal és a sóval, csak utána megfuttatni az élesztőt, mert az nagyon kel, és én pl nem értem rá kis fészket csinálni, sőt izgalmamban egy egész tojást sikerült beleütnöm!
– A kinyújtott tésztát én késsel kockásra vagdosom, és csak szaggatás után kenem meg tojással és akkor csippentek rá reszelt sajtot.
– Érdemes szép magasra nyújtani a tésztát, mert nekem egy centit sem emelkedett, kicsit laposkás pogácsáim lettek.