Gyors sajtos pogácsa

2006 augusztus 14. | Szerző: |

Bár nagy híve vagyok a lassúságnak (vagyishogy hiszek abban, mindennek meg kell adni a módját…) mégis, ha egy recepten meglátom a gyors jelzőt, nem bírok ellenállni.
Különösen akkor nem, ha a recept éppenséggel pogácsa recept. Pogácsából kettő jól bevált receptet ismerek, mindkettőt meg is osztottam már veled, egyik Piroska remekbe szabott vajas pogácsája, másik pedig az anyukám csodálatos túrós pogija. Eddig nálam még nem találtak legyőzőre.
Meg kell mondanom, most sem. Bár ez a recept ötvözi a kelt pogik és a túrós hozzávalót, mégsem kell két órán át babusgatni és frissiben a sütőből kikapkodva őrületes, de aztán ez is csak egy tészta, ahogy Paula nénikénk mondaná. Viszont érdemes kipróbálni, kápráztatni vele egy nyár esti sörparti összes résztvevőjét…

Gyors sajtos pogácsa

1 kis pohár tejfölt, 1 kiskanál cukorral meglngyosítunk (nyugodtan gázon melegítheted), belemorzsolok öt dkg élesztőt. Míg megkel, fél kg lisztet, 25 dkg margarinnal, 1 kávéskanál sóval és 25 dkg reszelt trapista sajttal elmorzsolunk, majd a közepébe fészket teszünk. Ebbe tesszük az egy tojás sárgáját, 25 dkg túrót és a megfuttatott élesztőt. Összegyúrjuk. Kisujjnyi vastagságra nyújtjuk, megkenjük tojásfehérjével, reszelünk rá sajtot. Apróra szaggatjuk, forró sütőben sütjük.
(Ha nincs túrónk, a pogácsa puha marad, ha a tésztába 25 dkg tört krumplit gyúrunk.)

Megjegyzések:
– Érdemes előbb összemorzsolni a lisztet, a margarinnal, a sajttal és a sóval, csak utána megfuttatni az élesztőt, mert az nagyon kel, és én pl nem értem rá kis fészket csinálni, sőt izgalmamban egy egész tojást sikerült beleütnöm!
– A kinyújtott tésztát én késsel kockásra vagdosom, és csak szaggatás után kenem meg tojással és akkor csippentek rá reszelt sajtot.
– Érdemes szép magasra nyújtani a tésztát, mert nekem egy centit sem emelkedett, kicsit laposkás pogácsáim lettek. 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Nessaja says:

    Nna ezt én is kipróbálom 🙂 remélem jó lesz 🙂

  2. kata says:

    Ez engem is felcsigázott, még ma este kipróbálom!!!

  3. Ivett says:

    Már megyek is keleszteni:-D

  4. zsofi says:

    mi is ezt csináljuk

  5. Eszter says:

    mingyart mi is csinaljuk .biztops nagyon finom lesz:)

  6. Németiné Papp Viktória says:

    Kedves Zsé! Az Ars poeticám ugyan az mint a Tiéd, ezért roppant szimpatikus vagy nekem. Ezért bizalommal kezdek hozzá az általad jónak vélt recepthez. Bízom a sikerességében. Üdv.: Németiné Papp Viki


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Csak semmi brokkoli…

... és articsóka sem. Egy régi gasztroblog ugyanúgy mint régen, csak közben eltelt néhány év... :)

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!