A barack jegyében – Kakaós barackos süti

A gyümölcsös sütik műfajában – nálam – kétségtelenül az epres gyümölcstorta a nyerő. De az eperszezon végén újabb sztárok után kell nézni. A barackból egy egész menűsort össze lehet rakni!

Gyerekkoromban a nyár mindig a befőzésről (is) szólt. A kertünkben három sárgabarackfa állt, szörnyű magasak, legalábbis nekem. Apró szemű pirosas édes gyümölcsöt termett Anyukám mindig lekvárt főzött belőle. Őszintrén megmondom igazi barack formájú sárgabarackra egyszer nyaralás közben a Balatonnál scodálkoztam rá, jé így néz ki a sárgabarack, amikor nincs még kiamgozva lecukrozva. Pedig szedtem eleget, de az más volt mégis…

Őszibarack fa is volt a kertben, emlékszem a maximális hozamot három darab őszibarack terméssel hozta. Kicsike fa volt, fiatal még.

Szóval barackos sütit enni ilyentájt szinte kötelező. Ezt a receptet itt találtam a topikon és egyből bele is szerettem. Tényleg, ahogy írták, a kakaós piskóta, fölötte a gyümölcs határozott íze és a tetején a könnyű édes hab. Szóval telitalálat!



Kakaós – barackos süti



Hozzávalók:

– 25 – 25 dkg sárga- és őszibarack (lehet csak sárgabarackból is)

– 20 dkg liszt

– 5 dkg kakaópor,

– fél cs. sütőpor

– 20 dkg Rama

– 4 tojás

– 1 tojásfehérje

– 20 +15 dkg cukor

A lisztet a kakaóporral és a sütőporral elkeverjük. A Ramát a porcukorral és az egyenként hozzáadott 3 tojássárgájával, és 1 egész tojással habosra keverjük. Kanalanként belekeverjük a lisztes keveréket. A masszát kikent, lisztezett (közepes méretű) tepsibe öntjük. Kirakjuk a szeketekre vágott gyümölcsökkel ( a vágott felükkel felfelé). Előmelegített sütőben 190 fokon 25 – 30 percig sütjük. Ezután a 4 tojásfehérjét 10 dkg porcukorral kemény habbá verjük, majd a maradék porcukrot óvatosan beleszitáljuk. A habot rácsszerűen a süteményre nyomjuk. Forró sütőbe tolva a tojáshabot addig sütjük, amíg enyhén megbarnul.



Megjegyzések:

– A tojáshabot egyszerűen a tetejére simítottam Így egy kicsit talán alacsony lett a habsipka. Ha van maradék tojásfehérjéd, érdemes hozzáadni!

– A hab felverésével óvatosan kell bánni, a cukrot folyamatosan kell hozzáadni.

 

Tovább a blogra »