Pácolt hús és párolt rizs

Éva szerint a pác

Hozzávalók: – Étolaj, vagy még jobb az olivaolaj(annyi, hogy a

csirkemelleket mind ellepje)

– Sültcsirke fűszersó keverék

– mustár

A mustárt óvatosan adom az olajhoz, kis kézi habverővel egyengetem az

útját. Jól elkeverem, ha ügyes vagyok, szép egynemű masszát kapok. Ebbe

belekeverem a fűszersót, csirkemellenként egy teákanállal. Jól

összekverem. Egy négyszögletes fedeles műanyag dobozba teszek egy kis

pácot, arra csirkemellett, megöntözöm páccal, megint mell. Így

tornyozom, minden mellet érjen jól a pác!

Befedem a dobozt és minimum egy órára hűtőbe teszem. Úgy sütöm,hogy

előtte jól lecsöpögtetem.

Párolt rizs

Bevallom mostanáig a múlt évszázad nagy találmányát a gyors rizst

részesítettem előnyben, mindenféle köret címén. Gyerekkoromban szinte

sose ettünk rizst, nálunk a krumpli volt a köret. Aztán a párom, mint

rizsimádó kedvéért rászoktam a tasakosokra. Nemrég a feneketlen tónál

voltam egy rendezvényen, és ott olyan rízst tálaltak, hogy elállt a

szavam. Szinte csak köretet ettem volna körettel. Én is szeretnék végre

egy igazi rizst főzni! Ezzel a sziklaszilárd elhatározással indultam

neki a vasárnapi ebédnek. Mint sokszor máskor a kézenfekvő problémák

megoldásakor, ismét Polcz Alenhez fordultam.


Hozzávalók:

– két csésze rizs

– négy csésze langyos víz

– kevés zsiradék

– ételízesítő

– kis fej vöröshagyma

– zellerlevél (elhagyható)

A rizst szűrőkanállal folyó vízben jól megmosom. A zsiradékot (nálam

egy evőkanál olivaolaj, egy evőkanál vaj keveréke) felforrósítom. A

rizst beleöntöm és felforrósítom. Nem pirítom, csak jól átforgatom.

Közben a rizs mennyiségének dupláját kimérem vízben. Amikor már a rizs

elég forró felöntöm a vízzel, amiben elkevertem egy evőkanál vegetát. A

lábosba még beledobtam egy kis fej vöröshagymát, és egy kis

zellerlevelet. 4-5 percig melegítettem, de nem kevertem meg. Majd

lezártam a gázt, fedőt tettem rá és két konyharuhába belebugyolálva

otthagytam a gázon. Mivel negyon izgultam, egyszer megkukucskáltam és

tetszett amilyen lett.

Nemcsak szép pörgős lett, de nagyon finom is!

Tovább a blogra »