Pácolt hús és párolt rizs

2005 szeptember 12. | Szerző: |

Éva szerint a pác

Hozzávalók: – Étolaj, vagy még jobb az olivaolaj(annyi, hogy a
csirkemelleket mind ellepje)
– Sültcsirke fűszersó keverék
– mustár
A mustárt óvatosan adom az olajhoz, kis kézi habverővel egyengetem az
útját. Jól elkeverem, ha ügyes vagyok, szép egynemű masszát kapok. Ebbe
belekeverem a fűszersót, csirkemellenként egy teákanállal. Jól
összekverem. Egy négyszögletes fedeles műanyag dobozba teszek egy kis
pácot, arra csirkemellett, megöntözöm páccal, megint mell. Így
tornyozom, minden mellet érjen jól a pác!
Befedem a dobozt és minimum egy órára hűtőbe teszem. Úgy sütöm,hogy
előtte jól lecsöpögtetem.

Párolt rizs

Bevallom mostanáig a múlt évszázad nagy találmányát a gyors rizst
részesítettem előnyben, mindenféle köret címén. Gyerekkoromban szinte
sose ettünk rizst, nálunk a krumpli volt a köret. Aztán a párom, mint
rizsimádó kedvéért rászoktam a tasakosokra. Nemrég a feneketlen tónál
voltam egy rendezvényen, és ott olyan rízst tálaltak, hogy elállt a
szavam. Szinte csak köretet ettem volna körettel. Én is szeretnék végre
egy igazi rizst főzni! Ezzel a sziklaszilárd elhatározással indultam
neki a vasárnapi ebédnek. Mint sokszor máskor a kézenfekvő problémák
megoldásakor, ismét Polcz Alenhez fordultam.

Hozzávalók:
– két csésze rizs
– négy csésze langyos víz
– kevés zsiradék
– ételízesítő
– kis fej vöröshagyma
– zellerlevél (elhagyható)
A rizst szűrőkanállal folyó vízben jól megmosom. A zsiradékot (nálam
egy evőkanál olivaolaj, egy evőkanál vaj keveréke) felforrósítom. A
rizst beleöntöm és felforrósítom. Nem pirítom, csak jól átforgatom.
Közben a rizs mennyiségének dupláját kimérem vízben. Amikor már a rizs
elég forró felöntöm a vízzel, amiben elkevertem egy evőkanál vegetát. A
lábosba még beledobtam egy kis fej vöröshagymát, és egy kis
zellerlevelet. 4-5 percig melegítettem, de nem kevertem meg. Majd
lezártam a gázt, fedőt tettem rá és két konyharuhába belebugyolálva
otthagytam a gázon. Mivel negyon izgultam, egyszer megkukucskáltam és
tetszett amilyen lett.
Nemcsak szép pörgős lett, de nagyon finom is!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Csak semmi brokkoli…

... és articsóka sem. Egy régi gasztroblog ugyanúgy mint régen, csak közben eltelt néhány év... :)

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!