Valami olasz – nem csak anyuknak!

Az első étel, amit önmagam teljesen egyedül és fogyasztható minőségebn elő tudtam állítani, az egy olaszos hangulatú tészta étel. Vigyázat csak a hangulata olasz!

Az igazi nagy szakácsok, a gourmandok biztosan kapkodnák a fejüket, ha

bepillanatnának hozzám egy vendégségeskedés előtt. Ugyanis van egy

étel, amit szívesen megsütök, megfőzök minden vendégemnek, főleg a

családomnak, és még igazán nem volt rá panasz! Sőt! Észveszejtő

pasztának hívja ezt az ételt egy kedves barátunk. És bár az elkészítés

módja nem követi szigorúan az olasz előírásokat, a végső hatás

feledteti a hivatalos hiányosságokat!

Az étel történetéhez hozzátartozik, hogy egy kedves régi barátnőmtől

tanultam az alap kaját, vagyis, hogy a spagettit nemcsak fülre tekerve

jó enni, hanem egy jó kis olaszos raguval rétegezve, tetején tejföllel

és sajttal sütőben megsütve. A recept másik fele az olaszos ragu

legegyszerűbb előállítási módja Mariann nevű rokonomtól származik. Ő

tanított meg arra, hogy egyszerűen, de nagyszerűen!

Pasta suta a vendégek kedvére (is)

A pastához vásárolok egy

darálthús konzervet, három közepes méretű sűrített paradicsomot, fél

kilónyi spagetti tésztát, 1 nagy doboz tejfölt és 15 dkg reszelni való

sajtot. Még szükség lesz vöröshagymára, fokhagymára, oreganora, kicsi

olajra, fekete borsra(frissen őrölve a legjobb), bazsalikomra, sóra,

vízre, Wochester szószra.

A tésztát meg kell főzni, tehát a legnagyobb lábosomba teszek fel vizet

– egy kis sóval- főni. Mialatt melegszik, apróra vágok egy fejnyi

vöröshagymát. A hagyma titkai között számomra az az egyik legfontosabb

titok, hogy tényleg apróra kell vágni. Azt pedig, hogy csorogjon a

könnyed mindeközben, úgy kerülheted el, hogy éles késsel dolgozol, és

hogy a vagdosás előtt a hagymát, és a kést is egy kicsit folyóvíz alá

tartod. Egy evőkanálnyi olajon párold üvegesre a hagymát! De tényleg

legyen türelmed kivárni, hogy üveges legyen! Közben már a konzerveket

is kinyitogathatod, a hagymás olajba a megfelelő pillanatban

belelapátolhatod a darálthús konzervet. Erre öntsd rá az összes

paradicsompürét, és a tetejére annyi vizet, amennyi paradicsompürét

tettél bele, vagyis a konzervdobozokat töltsd tele vízzel, így adagold!

A masszához még fűszereket kell adnod, fokhagymát, fokhagyma préssel,

kevés sót, oregánot eleget, Wochester szószt, bazsalikomot. A kellő

mennyiségű és minőségű fűszerek adják az igazi mediterrán illúziót. Ha

úgy látod, hogy még egy kis víz nem árt a dolognak, add hozzá, és

keverd el jól. Takaréklángon, lefedve főzd hosszú ideig. Legalább

addig, míg a húskonzerv darabkái teljesen szét nem főnek.

Közben a tésztát lobogó vízben főzd meg, vegyél elő egy nagyobb méretű

tepsit, kend ki zsiradékkal, és a tészta felét merd bele, egyengesd el

csinosra!

Ha elkészült a szószod, azt merd rá a tésztára, majd a maradék adag

tésztával fedd be a szószt! A tetejére szépen simítsd rá a tejfölt,

gazdagon szórd meg reszelt sajttal, és tedd az előmelegített sütőbe!

Onnan ne is vedd ki addig, amíg a sajt aranybarnára nem pirul. A

sütőből kivéve adj neki öt perc időt a szusszanásra, utána éles késsel

négyzet alakúra szeletelve tálald, és zsebeld be az elismerő szavakat!

Az az érdekes, hogy néhányszor próbáltam darált hússal is, de valahogy

ez a variáció nálunk jobban bejött. Aki szereti az dúsíthatja nyáridőn

igazi paradicsommal, vagy gombát is tehet bele. Én már készítettem

frászkarika tésztával (vagyis orsó, vagy csavart), ez a gyerekek igazi

kedvence volt!

A legnagyobb elismerést a pastára legutóbb Zolikától

kaptam, aki miután jóízűen megebédelt nálunk, csak annyit mondott: “Ha

jön anyu, majd diktáld le neki a receptet!” 

Tovább a blogra »