Vigyázz Popey! Kedvencünk a spenót!

A spenót az a fajta étel volt mindig is, amiről igazából nem volt mit gondolnom. Mindenki tud spenótot főzni. Majdnem mindenki. Én speciel egyáltalán nem tudtam.

De egyszer csak eljött a főzelék korszak, és kénytelen voltam valami

frisset, és zöldet előállítani kiskorú gyermekemnek.

Egy vékonyka kis

könyvből kiolvastam a spenót készítésének teljesen higiénikus, és

bababarát módozatát. Aztán kicsivel később kénytelen voltam valamivel

felnőttesebb változatot is előállítani. Polcz Alen ír a Főzzünk örömmel

című könyvében úgy az ételekről, hogy mindegyikről elárulja a titkát.

Nos, a spenót titka – nekem – a fokhagyma és a tejszín. Ezek nélkül mit

sem ér! A spenót az egyik kedvencünk, nem tudok belőle eleget főzni.

Már leszoktam a bababarát verzióról, vagyis, hogy a friss, buja, zöld

leveleket magam forrázzam, főzzem, hideg vízzel öblítsem, hogy

megőrizze haragos zöld színét. Manapság már a mélyhűtött parajpürét

vásárolom, abból is a krémes fajtát. Ezzel kezdődik egy igazán finom

keddi ebéd elkészítése.

Spenót, a legfinomabb módon

A kőkeménységű mélyhűtött

spenótpürét a főzést megelőző napon áthelyezem egy valamivel

barátságosabb hűtésű rekeszbe, vagyis igyekszem kiolvasztgatni. Másnap

két zsemlét összedarabolok, lehet keményebb, szikkadtabb fajta is.

Belerakom egy kis tálba, és annyi tejet öntök rá, hogy kellően át tudja

járni a zsemledarabokat. Miközben a zsemlék áznak, a felolvadt

spenótról leöntöm a fölösleges vizet (mindig ázik ki egy csomó víz is

belőle), és egy nagyobb lábosba rakom. Hozzányomok egy -két gerezd

fokhagymát fokhagymapréssel, megsózom. A zsemléket kézzel kifacsarom,

amennyire csak lehet és a kis gombóckákat is a spenóthoz teszem. Ezután

a botmixeré a főszerep, szépen addig pürésítem, amíg egynemű zöld

massza nem lesz belőle. Még egy evőkanálnyi olajat öntök hozzá, aztán

felteszem a tűzre. Kicsit elkevergetem, majd egy kis dobozos

főzőtejszínt is hozzányomkodok. Szépen, gondosan elkevergetem, míg az

egésznek egy selmyes zöld színe nem lesz, egyet melegítek rajta és

készen is van.

Főtt tojással, vízben főtt krumplival, illetve a másik kedvencünkkel,

bundás kenyérrel szeretjük a legeslegjobban.

Tovább a blogra »