Vigyázz Popey! Kedvencünk a spenót!
2005 szeptember 6. | Szerző: kov |
A spenót az a fajta étel volt mindig is, amiről igazából nem volt mit gondolnom. Mindenki tud spenótot főzni. Majdnem mindenki. Én speciel egyáltalán nem tudtam.
De egyszer csak eljött a főzelék korszak, és kénytelen voltam valami
frisset, és zöldet előállítani kiskorú gyermekemnek.
Egy vékonyka kis
könyvből kiolvastam a spenót készítésének teljesen higiénikus, és
bababarát módozatát. Aztán kicsivel később kénytelen voltam valamivel
felnőttesebb változatot is előállítani. Polcz Alen ír a Főzzünk örömmel
című könyvében úgy az ételekről, hogy mindegyikről elárulja a titkát.
Nos, a spenót titka – nekem – a fokhagyma és a tejszín. Ezek nélkül mit
sem ér! A spenót az egyik kedvencünk, nem tudok belőle eleget főzni.
Már leszoktam a bababarát verzióról, vagyis, hogy a friss, buja, zöld
leveleket magam forrázzam, főzzem, hideg vízzel öblítsem, hogy
megőrizze haragos zöld színét. Manapság már a mélyhűtött parajpürét
vásárolom, abból is a krémes fajtát. Ezzel kezdődik egy igazán finom
keddi ebéd elkészítése.
Spenót, a legfinomabb módon
A kőkeménységű mélyhűtött
spenótpürét a főzést megelőző napon áthelyezem egy valamivel
barátságosabb hűtésű rekeszbe, vagyis igyekszem kiolvasztgatni. Másnap
két zsemlét összedarabolok, lehet keményebb, szikkadtabb fajta is.
Belerakom egy kis tálba, és annyi tejet öntök rá, hogy kellően át tudja
járni a zsemledarabokat. Miközben a zsemlék áznak, a felolvadt
spenótról leöntöm a fölösleges vizet (mindig ázik ki egy csomó víz is
belőle), és egy nagyobb lábosba rakom. Hozzányomok egy -két gerezd
fokhagymát fokhagymapréssel, megsózom. A zsemléket kézzel kifacsarom,
amennyire csak lehet és a kis gombóckákat is a spenóthoz teszem. Ezután
a botmixeré a főszerep, szépen addig pürésítem, amíg egynemű zöld
massza nem lesz belőle. Még egy evőkanálnyi olajat öntök hozzá, aztán
felteszem a tűzre. Kicsit elkevergetem, majd egy kis dobozos
főzőtejszínt is hozzányomkodok. Szépen, gondosan elkevergetem, míg az
egésznek egy selmyes zöld színe nem lesz, egyet melegítek rajta és
készen is van.
Főtt tojással, vízben főtt krumplival, illetve a másik kedvencünkkel,
bundás kenyérrel szeretjük a legeslegjobban.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: